C går emot Löfven – tycker att SD ska få vara med i samtalen om gängvåld: ”Alla partier ingår”

.

Regeringen vill bjuda in alla partier utom Sverigedemokraterna till samtal för att få stopp på gängkriminaliteten.

Nu går Centerpartiet emot detta – och vill se även SD vid bordet. 

– Vi har föreslagit en parlamentarisk beredning, och i en sådan ingår samtliga riksdagspartier, säger Centerpartiets ledamot i justitieutskottet, Johan Hedin till TV4 Nyheterna

Regeringen vill samla alla partier – utom Sverigedemokraterna – för att tala om lösningar för att komma tillrätta med gängkriminaliteten i Sverige. Beskedet gav inrikesminister Mikael Damberg (S) i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Att SD stängs ute från samtalen har under måndagen mött kritik från oppositionspartier som Moderaterna och Kristdemokraterna, som menar att SD bör få vara med i samtalen.

Nu riktar även Centerpartiet, som samarbetar med regeringspartierna i den ekonomiska politiken i riksdagen, kritik mot beslutet från regeringen. C menar, liksom M och KD, att SD bör ingå i den parlamentariska beredningen.

Jimmie Åkesson, partiledare (SD), Stefan Löfven, statsminister (S) och Annie Lööf, partiledare (C). Foto: TT/Wikimedia commons

– Vi har föreslagit en parlamentarisk beredning, och i en sådan ingår samtliga riksdagspartier. Det är just för att få en långsiktighet i rättsförordnande myndigheters spelregler, så att de får planeringsro för framtiden, säger Centerpartiets ledamot i justitieutskottet, Johan Hedin, till TV4 Nyheterna.

C menar att SD, så länge de sitter i riksdagen, kommer att ingå i varje parlamentarisk kommitté och beredning. Samtidigt som Socialdemokraterna alltså stänger dörren och hänvisar till att SD har ”fel värdegrund”. Hedin medger att C tycker likadant, men menar till skillnad från S att SD bör vara med i beredningen.

– Ja, men alla partier ingår i en parlamentarisk beredning. Det är så det är. Man kan gilla partier eller inte, men vi tror att värdet är stort i att ha en parlamentarisk beredning för att få en långsiktighet i rättspolitiken och kunna lösa de här problemen som vi har. Framför allt handlar det om att planeringsro till de rättsförordnande myndigheterna, så de vet vilka ramar de har att spela på de närmaste åren, säger Hedin till TV4.

[arve url=”https://www.tv4play.se/iframe/video/12496416″ /]

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.