Coronavaccin blev över – gavs till brandmän istället för att slängas

Vaccindistributionen har rört upp känslor hos många.

Nu rapporterar P4 Gävleborg att 19 personer ur räddningstjänsten fått gå före i prioriteringsordningen och vaccinera sig mot covid-19.

Detta med vaccin som annars skulle ha slängts.

Vaccinationen mot covid-19 har äntligen kommit igång i Sverige.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har 341 656 personer nu fått sin första dos av coronavaccinet, vilket motsvarar cirka 4 procent av alla över 18 år i Sverige. Samtidigt har 116 206 personer fått två doser vaccin, vilket krävs för ett fullgott skydd.

Det har dock inte bara varit positiva tongångar kring den pågående vaccinationen. Flera fall har nämligen uppdagats, där andra personer än de högst prioriterade har smitit före i kön för att få sitt vaccin.

Bland annat gick åtta kommunchefer före vårdpersonalen i vaccinationskön, något som avslöjades under ett videomöte.

Samtidigt har regionerna tidigare tvingats gå ut och svara på den starka kritiken som uppstått, när högt uppsatta chefer gått före.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brandmän fick gå före i vaccinationskön

Nu rapporterar P4 Gävleborg att 19 medarbetare inom Norrhälsinge räddningstjänst fått gå före turordningsreglerna och vaccinera sig mot covid-19.

Detta med så kallade spilldoser, som blivit över. För att dessa vaccindoser inte skulle kasseras, tog Hudiksvalls kommunchef Bengt Friberg beslutet att ge det till brandmännen istället.

– Vi hade en planering för att ge det här till vård- och omsorgspersonal och gjorde så också. Men sen blev det lite slattar över. De slattarna hade vi på förhand också planerat, att finns det annan vård- och omsorgspersonal som inte är med i den här vaccinomgången, då är det de som ska vaccineras med de här slattarna, säger kommunchefen Bengt Friberg till P4 Gävleborg.

Han fortsätter:

– Istället för att det skulle bli förstört eller kasseras så tog jag beslut om att vi skulle kunna erbjuda räddningspersonal som är i vårdnära arbetsuppgifter.

brandmän
Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

”Regionen hade inte varit tydlig”

Samtidigt har Region Gävleborg nyligen tagit beslut om hur turordningen ska se ut för dessa spilldoser.

Enligt den turordningen är det inte heller räddningstjänst som ska prioriteras, utan exempelvis personal inom hemtjänst, särskilda boenden och hemsjukvård.

Men Bengt Friberg menar att han tog beslutet innan det klubbades i regionens turordningsregler.

– Regionen hade inte varit tydlig på det sättet när jag tog det här beslutet. Det gjorde vi tidigare, det här skedde innan regionen kom ut och förtydligade den här delen.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required