Därför får vissa gå före i vaccinationskön – svaret efter starka kritiken: ”Nödåtgärd”

Högt uppsatta chefer har fått gå före andra i vaccinationskön.

Nu svarar regionerna på den starka kritiken, skriver Aftonbladet.

De senaste veckorna har Sverige inlett vaccinationerna mot covid-19. Efter onsdagen har 264 148 personer, cirka 3 procent av alla över 18 år i Sverige, fått den första dosen av vaccinet enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Bland annat står vårdpersonal och äldre högt prioriterade för att vaccineras så snabbt som möjligt och skyddas mot coronaviruset.

Men det är inte alla som följer prioriteringslistorna. Vi har tidigare berättat om flera fall, där andra personer plötsligt fått gå före i vaccinationskön. Något som väckt stort missnöje bland svenska folket.

Flera chefer har gått före i vaccinationskön

Bland annat kom uppgifter om att flera kommunchefer i Eskilstuna kommun vaccinerat sina egna familjer före vårdpersonalen.

Under onsdagen kom också uppgifter om att chefer i Karolinskas ledning trotsat sjukhuset prioritering. Detta genom att vaccinera sig själva före vårdpersonalen.

– Det är två personer i ledningsgruppen som har vaccinerats. Vi ska undersöka om det finns någon förklaring till att två personer i ledningsgruppen har vaccinerats, sade Kim Sjölund vid sjukhusets presstjänst till DN.

Vaccin
Foto: TT

Regionernas svar på kritiken

Men det finns fler fall än så. I såväl Region Jönköping som i Region Uppsala, Region Halland och Region Sörmland har personer i enstaka fall fått gå före i vaccinationskön, skriver Aftonbladet.

Enligt regionerna finns det mycket riktigt en prioriteringsordning och att överblivna vaccindoser i första hand ges till dessa.

Anledningen till att vissa personer utanför vaccinationsköerna ändå har fått vaccin, är enligt regionerna att man inte tänker slänga något vaccin. I så fall ger man det hellre till någon som inte är prioriterad.

”En nödåtgärd”

 ”Om man har uttömt alla möjligheter att vaccinera någon inom dessa grupper får dosen ges till en person som inte tillhör de prioriterade grupperna. Det är en nödåtgärd som man kan ta till då alternativet är att slänga vaccindosen”, skriver bland annat Region Uppsala i ett mejl till Aftonbladet och fortsätter:

”Det rör sig om timmar innan vaccinet blir obrukbart. Det skulle vara direkt fel att låta vaccin förstöras”.

Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på SKR, menar att det är viktigt att händelserna utreds. Men hon försvarar samtidigt regionernas beslut.

– Det är viktigt att man nyttjar allting och att det finns en viktig balansgång mellan att man följer prioriteringsordningen men samtidigt säkrar upp alla doser så att ingenting slängs, säger hon till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

covid-19, vaccin
Foto Mikael Fritzon / TT

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required