Deltavarianten kan spridas av fullvaccinerade – nu slår experterna larm: ”Är oroande”

I takt med att vaccinationerna mot covid-19 fortlöper ser man en ökad spridning av deltavarianten i flera länder. USA är ett exempel på länder som drabbats allvarligt, vilket fått amerikanska CDC att ändra sina råd till fullvaccinerade personer. 

– Delta är en hybridvariant, den är både mer smittsam och har högre vaccinimmunitet, säger Farshid Jalalvand, molekylärbiolog vid Lunds universitet till Aftonbladet.

I mitten av maj hävde USA restriktionerna om munskydd på de flesta allmänna platser, i och med en minskad smittspridning och fler vaccinerade. 

Vaccinerade ska bära munskydd

Nu gör smittskyddsmyndigheten CDC (Center for Disease Control) om. Även fullvaccinerade uppmanas nu bära munskydd i områden med hög smittspridning. Detta gäller både utomhus och inomhus. 

Anledningen beror på den snabba spridningen av virusets deltavariant, som i skrivande stund står för cirka 80 procent av de nya fallen i landet. 

Foto: Johan Nilsson/TT

– Den här nya kunskapen är oroande och kräver tyvärr en uppdatering av våra rekommendationer. Det här är inte beslut ett vi fattar lättvindigt, sa Rochelle Walensky, chef för myndigheten till journalister på en pressträff tidigare i veckan, enligt Aftonbladet. 

Har högre vaccinimmunitet

Det som skiljer deltavarianten från det virus som startade pandemin 2020, samt alfa och betavarianten är att den är mer smittsam. Samt, att den har högre vaccinimmunitet. Detta innebär att de som vaccinerats kan bära på lika mycket virus som en person som inte vaccinerats. 

Foto: TT

Farshid Jalalvand, molekylärbiolog och forskare vid Lunds universitet, kallar deltavarianten för en “hybrid”.

– Fullvaccinerade minskar risken för allvarlig sjukdom med 20 gånger men det är ingen ”force shield”. Är man fullvaccinerad och immunförsvaret inte lyckas stoppa viruset från att ta sig in i cellerna kan man hinna få mycket virus och smitta andra även utan att ha symtom, säger han enligt Aftonbladet

Kortare inkubationstid

Ali Mirazimi, vaccinforskare vid Karolinska Institutet, bekräftar att data pekar på att deltavarianten är mer smittsam och har kortare inkubationstid.

Han påpekar dock att det i dagsläget inte finns något som visar att varianten gör en smittad mer sjuk.

Dela gärna informationen med fler.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);