Djurvännen Elrikas sorg – tre av hästarna avled på grund av veterinärbrist: ”Dog i mina armar”

I Sverige är det brist på veterinärer. Något som får allvarliga konsekvenser.

I veckan berättade Elrika Lövgren i Ekshärad för P4 Värmland att hennes tre hästar kunde räddats, om jourhavande veterinär kommit fram i tid.

– Den dog ju i mina armar då och det var jättejobbigt, säger hon till kanalen.

Newsner har tidigare rapporterat om att veterinärbristen i Sverige är akut och att det är ett problem som påverkar många. Både djur och människor.

I veckan träffade P4 Värmland Elrika Lövgren, som varit med om det värsta en djurägare kan tänka sig.

Tre av hennes hästar har avlidit, något hon tror hade kunnat undvikas om veterinären kommit fram i tid.

När ett litet föl gick bort tog det 6 timmar innan veterinären var på plats. Då var det redan för sent.

– Jag tror om veterinären hade varit här inom en eller två timmar, då fanns det ju en chans att rädda fölungen. Men den dog ju under tiden jag pratade med veterinären, berättar Elrika för P4.

Djurägare uppmanas förbereda sig

I ett pressmedelenade skriver Distriksveterinärerna att den akuta bristen på veterinärer nu i sommar, såväl som förra sommaren, innebär att djurägare måste förbereda sig.

Det är ett mycket ansträngt läge inom djursjukvården och under sommaren försvåras situationen ytterligare då bemanningen inte går att lösa fullt ut.

– Vi kommer självklart att prioritera akut sjuka djur, och vi kommer att hjälpas åt mellan mottagningar. Samtidigt måste vår personal få möjlighet till vila och återhämtning. Distriktsveterinärerna nås som vanligt på telefon för rådgivning. Däremot har vi mottagningar som inte kan lösa sin bemanning fullt ut under delar av sommaren, säger Hillevi Lindström, chef för Distriktsveterinärerna, i pressmeddelandet.

Läs mer: Hunden Pelle fick svårt att andas med nekades vård hos veterinär – dog i bilen: ”Måste få ett slut”

Situationen är ohållbar

Det pågår just nu en statlig utredning gällande djursjukvården och det görs även satsningar för att utbilda fler veterinärer.

Men som det ser ut nu är situationen svår.

En av anledningarna till att situationen blivit så illa är enligt Distriktsveterinärerna att det varit svårt att ta över ansvaret i de områden där privata aktörer tidigare funnits. Utvecklingen benämns som problematisk.

– Det är ju tufft och man är ju orolig. Det är inte acceptabelt det här, säger Elrika Lövgren till P4.

Läs mer: Larmet: Husdjur dör i förtid – stor brist på veterinärer: ”Djurägarna blir förtvivlade”