Dödsolycka på el-sparkcykel – nu föreslås ett förbud

En 27-årig man omkom i samband med en krock på el-sparkcykel i torsdags. Företaget Voi bekräftar att dödsolyckan skedde med en av deras cyklar, och nu vill Transportstyrelsen att den populära el-sparkcykeln tas bort.

– Det är ett fordon som inte ska vara i trafiken, säger Transportstyrelsens utredare Hans Cassepierre till Aftonbladet.

El-sparkcyklarna ”Voi” har fullkomligt exploderat i popularitet det senaste året, då de nått en bredare målgrupp som rör allt från barn till pensionärer. Förutom att de enkelt kan låsas upp var som helst av den som har bråttom, så är de miljövänliga då de drivs av el, vilket är en stor anledning till framgången.

Nu vill Transportsstyrelsen förbjuda dem, efter dödsolyckan som inträffade i torsdagskväll. En 27-årig man krockade med en bil och fick föras till sjukhus med ambulans i Helsingborg, men hans liv gick inte att rädda.

”Bara väntat på en allvarlig olycka”

Företaget Voi har gjort ett officiellt uttalande där de beklagar olyckan och sänder tankar till anhöriga.

I Stockholm finns cirka 1 500 el-sparkcyklar, och i Malmö runt 700, men Hans Cassepiere tycker att det är hög tid att cyklarna förbjuds.

– Vi har tyvärr bara väntat på att det skulle komma en allvarlig olycka, och så klart är det extra tragiskt att någon omkommer, säger han till Aftonbladet.

 

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Just nu pågår en utredning om vad exakt som hände.