Doktor Mikael krossar vanliga myten om artros: ”Fullständigt feltänk”

Över en miljon människor lider av den smärtsamma sjukdomen artros, men alldeles för få har kunskap om diagnosen. Detta gör att de inte känner till symptomen, och ännu värre – missar vad man bör göra och inte göra för att lindra besvären.

I dagens avsnitt av Nyhetsmorgon TV4 är doktor Mikael på plats för att gå till botten med risker, samt bästa möjliga behandlingar vid artros.

 

Genom sina många år som överläkare har Doktor Mikael Sandström stött på en hel del människor som lider av atrosbesvär. Utifrån det har han lagt märke till att många delar en uppfattning som enligt honom är totalt fel, och som får dessa personer att göra tvärtemot vad de borde.

– Jag vill så ett litet slag för att förklara vad det är. Det är inte en förslitning, och varför jag tjatar om det är för att när man sätter det där i människors sinne så tänker de: ‘Jag får inte slita på den, alltså ska jag inte träna’, säger doktor Mikael.

Doktor Mikael: ”En led med artros skall användas”

Men detta är hur man absolut inte ska tänka om man lider av artrossmärtor, menar Mikael Sandström .

– Det är fullständigt feltänk, menar Doktor Mikael, som uppmanar folk med atros att röra på sig, istället för att ta det lugnt. Han understryker återigen att artros inte handlar om förslitning, utan om obalans mellan uppbyggnaden och nedbrytande av brosk.

– Man måste hålla sig igång, en led med artros skall användas. Det är ett av de få tillstånd där man till och med kan ta smärtstillande för att träna, säger doktor Mikael.

 

Dela gärna så att andra får ta del av den här viktiga informationen från Doktor Mikael.