Efter coronakrisen: Vårdpersonal kan få 0 kr i löneökning

Trots vårens och sommarens enorma hyllningar riskerar vårdpersonal att bli utan löneökning i och med coronapandemin. Detta på grund av ett nytt och sifferlöst avtal som arbetsgivarorganisationen SKR yrkar på. 

– Jag tycker att det är förkastligt. Man har verkligen inte känt in den tid vi lever i och det jobb som våra medlemmar har gjort, säger fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin till Aftonbladet.

Ett nytt avtal för vårdanställda skulle ha förhandlats fram mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen SKR, men på grund av pandemins utbrott sköts avtalsrörelsen upp till i höst. 

Covid-19 kom att belasta landets vårdpersonal hårt, vilket gjorde att sociala medier och annat fylldes med hyllningar riktade till hjältarna inom vården. 

Avtalet mellan Kommunal och SKR löpte ut den 31 mars i år, men kom att förlängas till den 31 oktober. 

Undersköterskor, läkare, sjuksköterskor, ambulansförare och annan personal inom vården. Dag som natt kämpar de i…

Gepostet von Newsner Familj am Montag, 16. März 2020

Kan få 0 kronor i löneökning

Nu yrkar SKR på att det nya avtalet för vårdpersonal ska vara sifferlöst, vilket skulle kunna innebära 0 kronor i löneökning för anställda. Kommunal är dock inte eniga.

– Jag tycker att det är förkastligt. Man har verkligen inte känt in den tid vi lever i och det jobb som våra medlemmar har gjort. Med corona i backspegeln borde arbetsgivarna förstå att det är vår tur att få rejäla löneökningar och förbättrade villkor, säger fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin till Aftonbladet.

Kommunal vill se att personer med yrkesutbildning inom vård och omsorg får en löneökning på minst 3,5 procent, och de utan utbildning får 3 procent. De vill också att det nya avtalet ska gälla retroaktivt från 1 april, så att anställda inte blir lidande av att avtalet sköts upp. Detta vill inte SKR gå med på, enligt Aftonbladet. 

Sjuksköterska, covid-19,
Foto: TT

Vi ha ett sifferlöst avtal

SKR vill se ett sifferlöst avtal där man inte bestämmer hur mycket eller litet den lokalt förhandlade lönehöjningen ska vara. 

– De vill ha avtal som innebär att det inte finns någon garanti och kan innebära noll kronor i löneökning. Vi har blivit vana vid att höra att det inte är Kommunals tur att få upp lönen, men nu tycker vi att det är dags, säger Tobias Baudin till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt SKR för en kommentar men inte fått något svar ännu.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required