Efter Jimmie Åkessons attack – nu svarar Greta Thunberg: ”Det tycker jag är…”

.

 

Jimmie Åkesson kallade Greta Thunbergs klimataktivism ”en iscensatt pr-kampanj”.

Nu svarar 16-åringen på kritiken i TV4:s Nyhetsmorgon.

I dag, fredag 24 maj, genomförs den andra globala skolstrejken för klimatet.

I spetsen: Svenska Greta Thunberg, 16.

”1 263 platser i 107 länder. Alla är välkomna, alla behövs”, skriver Greta till sina miljontals följare i sociala medier.

I Stockholm arrangeras klimatdagen i Kungsträdgården där flera artister kommer delta. Detta bara två dagar före EU-valet avgörs i Sverige.

– EU släpper ut cirka tio procent av världens sammanlagda utsläpp, men då har man inte räknat med alla utländskt producerade varor som européer konsumerar. Vi kommer inte ha chans att tackla klimatkrisen om inte EU tar sitt ansvar nu. De kommande fem åren blir helt avgörande för att vi ska ha en framtid, säger 18-åriga Isabelle Axelsson från Fridays For Future som är en av dem som strejkat tillsammans med Greta Thunberg utanför riksdagen sedan i höstas, i ett pressmeddelande.

Molly och Danny på samma scen – för klimatstrejken

På scenen kommer artisterna Astrid S, Molly Sandén, Jireel, Lamix, Danny Saucedo och Annika Norlin framföra låtar.

Inför detta gav den svenska klimataktivisten Greta Thunberg en intervju med TV4:s reporter Maria Forsblom i Nyhetsmorgon.

– Jag hoppas bara att det kommer mycket folk, att det sprider sig och att folk blir mer medvetna om vad som försiggår. Helt enkelt att det får uppmärksamhet, och att folk får upp ögonen för klimatkrisen, säger Greta Thunberg i Nyhetsmorgon.

Greta får också frågan om hon tror att arrangemanget i Kungsträdgården kan påverka valresultatet i det kommande EU-valet.

– Det tror jag inte, men det är möjligt. Det krävs ju mer än att några barn går i strejk. Folk är inte medvetna om de stora konsekvenserna av klimatkrisen. Så länge de inte är det, och så länge inte media behandlar klimatkrisen som en kris kommer folk inte rösta för klimatet. Även om man skulle göra det så finns inte politiken i dag för att vi ska vara i linje med Parisavtalet, säger Greta och poängterar att hon trots allt tycker det är viktigt att gå och rösta.

Greta om kritiken från Åkesson

Den svenska 16-åringen, som bland annat nominerats till Nobels fredspris, har under den senaste tiden bland annat fått träffa påven, talat i såväl Europaparlamentet, som det brittiska respektive italienska parlamentet.

Samtidigt riktas också kritik mot Thunbergs klimataktivism. Bland annat har Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kallat Gretas skolstrejk för en ”iscensatt pr-kampanj”.

Nu svarar 16-åringen på kritiken – men hon vill inte rikta sig specifikt till Åkesson.

STOCKHOLM 20190504 Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) håller sitt vårtal på Långholmen. Foto: Christine Olsson / TT

– Det är inte direkt till honom utan i allmänhet, att det är väldigt ledsamt att folk försöker hitta på saker. Att de är så desperata och känner sig så hotade av den här rörelsen att de bara hittar på saker. Att folk tror så lite om varandra att man aldrig kan göra något för en god sak, utan att det alltid måste vara en dold agenda bakom. Det tycker jag är väldigt sorgligt, säger Greta i TV4.

Se hela intervjun med Greta Thunberg här i Nyhetsmorgon: