Efter klagomålen – svensk kommun inför hårdare regler mot fyrverkerier: ”Tar ansvar”

De senaste veckorna har debatten om fyrverkerier gått het.

Nu kräver svensk kommun att invånare söker tillstånd från polisen om de vill skjuta fyrverkerier på andra tider än nyårsafton och Valborg, rapporterar tidningen Mitti.

Fyrverkeriernas vara eller icke vara har väckt stor debatt de senaste åren och butikskedjor har slutat sälja fyrverkerier helt på grund av olycksrisken, miljön och för djurens skull.

Bara de senaste veckorna har kommun efter kommun i Sverige gått ut och meddelat att de skippar fyrverkerier på nyår och eller skärper de lokala ordningsföreskrifterna.

LÄS MER: Här är svenska kommunen som stoppar fyrverkerier på nyår – vill förhindra olyckor: ”Ta ansvar”

Och nu har ytterligare en svensk kommun tagit i med hårdhandskarna mot fyrverkerierna.

Kräver tillstånd

Från och med den 15 januari 2022 kräver användning av pyrotekniska varor ett tillstånd från polismyndigheten i Danderyds kommun.

Den nya föreskriften klubbades igenom på förra årets sista fullmäktige.

– Både polisen och miljö- och hälsonämnden ville ha ett totalförbud. Personligen hade jag velat se det också, säger Hanna Bocander (M) kommunstyrelsens ordförande till Mitt i.

Foto: Shutterstock

Men ett totalförbud går inte att genomföra på kommunnivå. I stället är det en lokal föreskrift som gäller.

I den lokala föreskriften förbjuds användning av fyrverkerier närmare än 200 meter från byggnader som Danderyds sjukhus, Mörby centrum samt vård- och omsorgsboenden i Danderyd.

”Tar ansvar”

Men exakt vad föreskriften kommer leda till är svårt att säga, då användningen av fyrverkerier inte strider mot någon lag. Däremot menar Hanna Bocander att det nya beslutet är viktigt.

– Det går inte att rättfärdiga miljöpåverkan med tungmetallerna, att det skrämmer djurlivet. Med den här föreskriften blir det en förutsägbarhet också, vilket jag tror att vi invånare också uppskattar, säger hon.

Och på frågan om förbudet inte blir tandlöst, svarar Hanna:

– Jo, så kan det vara. Men vi jobbar med de medel vi har och tar ansvar för hur vi vill ha det i vår kommun.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required