Efter kritiken mot trånga uteserveringar – Anders Tegnell om risken i mataffärer

Budskapet från Folkhälsomyndigheten har varit tydligt – all trängsel måste undvikas. Annars riskerar coronaviruset att fortsätta spridas intensivt.

Ändå har det rapporterats om fullproppade uteserveringar och restauranger de senaste veckorna.

Men hur är det då med mataffärer, där många människor också vistas nära varandra? I SVT:s Morgonstudion ger statsepidemiolog Anders Tegnell sin syn på saken.

Efter kritiken mot fullproppade uteserveringar och restauranger har man tagit till hårda tag.

Flera krogar i Stockholm har tvingats stänga och i länet har Region Stockholm också hotat krögare med nedstängningar om de inte följer rekommendationerna.

Enligt Anders Tegnell är det också just restauranger som har identifierats som smitthärdar i andra länder.

– Det är ju den här miljön som vi vet från Österrike, Italien och andra ställen som man har sett ganska mycket spridning av smitta, säger han i SVT:s Morgonstudion enligt Expressen.

anders tegnell
STOCKHOLM 20200422 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten under Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff om läget gällande coronaviruset, Covid-19. Foto: Jonas Ekströmer / TT

”Inte samma erfarenhet av smittspridning”

Risken för trängsel finns förstås även i andra offentliga miljöer. Men Anders Tegnell ser inte mataffärer, där många människor också vistas, som ett lika stort problemområde.

– Det finns inte alls samma erfarenhet av smittspridning i mataffärer och ställen där man träffar varandra mycket kortare tider, säger Tegnell.

Han tror därför inte att det krävs lika strikta kontroller mot mataffärer som det just nu görs mot krogar och restauranger.

– Det känns inte adekvat, säger Anders Tegnell.

Samtidigt är det givetvis viktigt att alltid lyssna på Folkhälsomyndighetens råd. Håll avstånd och tänk på social distansering – så kan vi tillsammans bli av med detta eländet.

mataffär
Foto: Hasse Holmberg / TT