Hårda kritiken mot stockholmare – varnas för sitt beteende: ”Låt mig vara extremt tydlig…”

Stockholm har drabbats hårt av coronaviruset, med över 1 000 dödsfall i hela länet.

Men i takt med att det börjat komma försiktigt positiva signaler om läget, har allt fler också börjat leva mer ”som vanligt”.

Under torsdagens pressträff gick Region Stockholm därför ut med en skarp varning till allmänheten.

De senaste veckorna har det kommit allt fler rapporter om svenskar som lämnat hemmen och gett sig ut på gator och torg. Det har rapporterats om trängsel i kollektivtrafiken, liksom fullproppade uteserveringar.

Många kritiska röster har höjts mot de svenskar som trotsar Folkhälsomyndighetens råd om social distansering och att fortsätta hålla avstånd. Bland annat från statsepidemiolog Anders Tegnell, som menar att all trängsel fortsatt måste undvikas.

STOCKHOLM 20200327 Statsepidemiolog Anders Tegnell vid fredagens pressträff på Folkhälsomyndigheten gällande coronaviruset. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080

Kritik mot beteendet

När Region Stockholm höll pressträff under torsdagsförmiddagen, var man kritiska mot beteendet.

– Vi får signaler att covid kan vara på väg att vända. Och genast så springer många glada ut och sätter sig på uteserveringar krogar. Låt mig vara extremt tydlig. Det här är långt i från över. Hur lång tid det tar beror på hur var och en av oss agerar. Var och en måste ta sitt ansvar, säger finansregionråd Irene Svenonius (M) under pressträffen.

uteservering
STOCKHOLM 20200326 Fullproppat i solen på uteservering på Medborgarplatsen. idag. Foto Janerik Henriksson / TT

”Nu är inte tiden…”

Svenonius poängterade även de tydliga direktiv som gäller just nu. Fortsätt ta coronaviruset på allvar och lyssna på råden som ges – då det är enda sättet att få kontroll över situationen.

– Nu är inte tiden att trängas på ett kafé eller uteservering. Nu är tiden att ha pannben. Att hålla i och hålla ut. Att inte släppa efter.

Foto: Wikimedia commons

Varning till krögare

Med anledning av alla rapporter om fullproppade uteserveringar, fick även länets krögare en varning.

Irene Svenonius uppmanade alla krögare att följa rekommendationerna, och hotade annars med nedstängning. Finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) fyllde i med att det funnits krögare som brutit mot rekommendationer och därför fått anmärkningar.

– Men det finns de som sköter sig, säger även Anna König Jerlmyr och tackar de som följer rekommendationerna.

Det är bara om alla tar sitt ansvar som vi kan få slut på detta eländet. DELA gärna som en påminnelse till alla där ute!