Efter nya hårdare reglerna – ungdomar som kör A-traktor starkt kritiska: ”Löjligt”

Ungdomar är starkt kritiska mot de nya och hårdare reglerna gällande A-traktorer. Ett gäng A-traktorförare som Norra Halland pratat med kallar reglerna för “löjliga”, då de anser att det är bättre att höja kraven på utbildning för att få köra A-traktor. På så sätt skulle de kunna köra 50 kilometer i timmen i en personbil istället. 

Nyligen infördes en ny praxis för A-traktorer, som gör det möjligt för polisen att vara hårdare mot unga förare och deras vårdnadshavare. 

Kan räknas som olovlig körning

De nya reglerna ansågs nödvändiga efter att A-traktor-relaterade olyckor ökat. Samt att många bilar dessutom är manipulerade så att de kan köra fortare än de har tillåtelse för. 

LÄS MER: Efter ökningen av olyckor med A-traktorer – nu varnar polisen för farliga trenden: ”Potentiell dödsfälla”

Eftersom en A-traktor endast får köra i max 30 kilometer i timmen är det heller inget krav på bälte i fordonet. 

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ny praxis gör det dock möjligt för polisen att vara hårdare mot de unga förarna.

Bland annat så beläggs A-traktorn med en registreringsbesiktning (”regbes”) i samband med en flygande besiktning. Om A-traktorn bedöms som en personbil så räknas det som att föraren kört olovligt

LÄS MER: Tonåring körde a-traktor i 170 km/h och kraschade i diket – åtalas nu för vansinnesfärden

Ungdomarna: ”Det är löjligt”

”Denna praxis innebär att om en a-traktor beläggs med regbes på en eller flera punkter så bedöms den inte uppfylla kraven för att räknas som en a-traktor. Den bedöms då vara en personbil istället. Innehar man då endast AM-behörighet och har framfört a-traktorn som räknas som en personbil så kommer man även att misstänkas för olovlig körning. Döms man för detta kan påföljden bli dagsböter, indraget körkort samt indraget körkortstillstånd (”lämpet”)”, skriver polisen i ett inlägg på Facebook. 

– Det är löjligt. Är däckdimensionen fel kan du få böter, säger tonåringen och A-traktorföraren Zebastian Ardfors, som Norra Halland pratat med. 

A-traktor
Foto: Johan Nilsson/TT

Han poängterar även att det är “bullshit” att vårdnadshavare kan straffas för att de tillåtit olovlig körning. 

– Vi måste registreringsbesiktiga bilen vilket kostar oss 2 000 spänn. Däckdimensionen måste vara rätt, den måste väga rätt, allt som står i specifikationen måste stämma. Det är barnsligt, säger Melvin Südow till tidningen.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required