Tonåring körde a-traktor i 170 km/h och kraschade i diket – åtalas nu för vansinnesfärden

En 16-åring pressade upp sin A-traktor i 170 kilometer i timmen – och körde i diket.

Nu åtalas tonåringen för flera brott, skriver SVT.

A-traktorer har återigen stigit i popularitet bland landets ungdomar. Efter att en ny lag om att bygga om bilar ändrades häromåret, har fordonen ökat markant på vägarna.

Samtidigt har olyckorna med A-traktor ökat. Många av fordonen är manipulerade med hastigheten och framförs i betydligt högre fart än de 30 kilometer i timmen som är tillåtet.

Bland annat tvingades polisen i höstas preja ett ungdomsgäng av vägen, sedan de flytt från polisen i 180 kilometer i timmen i en A-traktor.

På grund av de ökade olyckorna har polisen också gått ut med upprepade varningar. Såväl till ungdomar, som till föräldrar.

LÄS MER: Efter olyckorna med A-traktorer – nu vädjar polisen till alla föräldrar: ”Prata med din ungdom”

a-traktor
KRISTIANSTAD 2021-05-04 Beslagtagna epatraktorer hos polisen i Kristianstad. Foto: Johan Nilsson / TT

Körde i 170 km/h med a-traktor – åtalas nu

Men trots polisens upprepade varningar fortsätter olyckorna med A-traktor att inträffa.

I Gällivare tingsrätt åtalas nu en 16-åring för såväl vårdslöshet i trafik som vållande till kroppsskada och olovlig körning. Detta skriver SVT.

Anledningen är en vansinnesfärd, på E45 i Norrbottens inland, som slutade i en olycka i november förra året.

Enligt SVT ska tonåringen ha pressat upp sin ombyggda A-traktor till 170 kilometer i timmen på vinterväglag. Han ska sedan ha tappat kontrollen över fordonet och kört i diket.

Olyckan ska ha lett till att en medpassagerare ådragit sig blödningar i lungan och skador i huvudet. Nu åtalas alltså föraren för tre brott.

Den tilltalade 16-åringen nekar dock till brott.

LÄS MER: Polisen skickar brev till alla tonårsföräldrar – uppmanar a-traktorförare till trafikvett på vägarna

polis
Foto: TT

Hårdare regler att vänta

Tidigare i veckan kunde vi rapportera om att nya domar i hovrätten samt i tingsrätten har vunnit laga kraft. Genom en ny praxis kommer det nu vara möjligt för polisen att ta hårdare tag mot ungdomar som framför en A-traktor.

Men även ungdomarnas vårdnadshavare kan framöver komma att straffas, meddelar polisen.

”Hur påverkas då vårdnadshavaren eventuellt av detta? Jo, kör ert barn runt i en a-traktor som träffas av den nya praxis kan ni i vissa fall bli misstänkta för tillåtande av olovlig körning. Döms man för detta kan påföljden bli dagsböter och indraget körkort”, skriver polisen på Facebook.

Vad tycker du om alla a-traktorer som nu syns på vägarna, och reglerna kring dessa? Lämna gärna en kommentar – och dela vidare för att säga din åsikt.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required