Tonåring körde a-traktor i 170 km/h och kraschade i diket – åtalas nu för vansinnesfärden

En 16-åring pressade upp sin A-traktor i 170 kilometer i timmen – och körde i diket.

Nu åtalas tonåringen för flera brott, skriver SVT.

A-traktorer har återigen stigit i popularitet bland landets ungdomar. Efter att en ny lag om att bygga om bilar ändrades häromåret, har fordonen ökat markant på vägarna.

Samtidigt har olyckorna med A-traktor ökat. Många av fordonen är manipulerade med hastigheten och framförs i betydligt högre fart än de 30 kilometer i timmen som är tillåtet.

Bland annat tvingades polisen i höstas preja ett ungdomsgäng av vägen, sedan de flytt från polisen i 180 kilometer i timmen i en A-traktor.

På grund av de ökade olyckorna har polisen också gått ut med upprepade varningar. Såväl till ungdomar, som till föräldrar.

LÄS MER: Efter olyckorna med A-traktorer – nu vädjar polisen till alla föräldrar: ”Prata med din ungdom”

a-traktor
KRISTIANSTAD 2021-05-04 Beslagtagna epatraktorer hos polisen i Kristianstad. Foto: Johan Nilsson / TT

Körde i 170 km/h med a-traktor – åtalas nu

Men trots polisens upprepade varningar fortsätter olyckorna med A-traktor att inträffa.

I Gällivare tingsrätt åtalas nu en 16-åring för såväl vårdslöshet i trafik som vållande till kroppsskada och olovlig körning. Detta skriver SVT.

Anledningen är en vansinnesfärd, på E45 i Norrbottens inland, som slutade i en olycka i november förra året.

Enligt SVT ska tonåringen ha pressat upp sin ombyggda A-traktor till 170 kilometer i timmen på vinterväglag. Han ska sedan ha tappat kontrollen över fordonet och kört i diket.

Olyckan ska ha lett till att en medpassagerare ådragit sig blödningar i lungan och skador i huvudet. Nu åtalas alltså föraren för tre brott.

Den tilltalade 16-åringen nekar dock till brott.

LÄS MER: Polisen skickar brev till alla tonårsföräldrar – uppmanar a-traktorförare till trafikvett på vägarna

polis
Foto: TT

Hårdare regler att vänta

Tidigare i veckan kunde vi rapportera om att nya domar i hovrätten samt i tingsrätten har vunnit laga kraft. Genom en ny praxis kommer det nu vara möjligt för polisen att ta hårdare tag mot ungdomar som framför en A-traktor.

Men även ungdomarnas vårdnadshavare kan framöver komma att straffas, meddelar polisen.

”Hur påverkas då vårdnadshavaren eventuellt av detta? Jo, kör ert barn runt i en a-traktor som träffas av den nya praxis kan ni i vissa fall bli misstänkta för tillåtande av olovlig körning. Döms man för detta kan påföljden bli dagsböter och indraget körkort”, skriver polisen på Facebook.

Vad tycker du om alla a-traktorer som nu syns på vägarna, och reglerna kring dessa? Lämna gärna en kommentar – och dela vidare för att säga din åsikt.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);