Hårdare regler för a-traktorer – ungdomar och föräldrar måste ta större ansvar:

Ny praxis för a-traktorer gör det möjligt för polisen att ta hårdare tag mot ungdomar som kör a-traktor och deras vårdnadshavare.

Det meddelar polisen i ett inlägg på Facebook.

Det senaste åren har antalet A-traktorer ökat kraftigt och allt fler ungdomar väljer att ansluta sig till denna kultur.

Men i takt med att fordonen ökar gör även olyckorna det. Det är också vanligt att bilarna är manipulerade och kan köra långt över den hastighet som gäller. En A-traktor har heller inget bälteskrav.

LÄS MER: Efter ökningen av olyckor med A-traktorer – nu varnar polisen för farliga trenden: ”Potentiell dödsfälla”

Nya regler för a-traktorer

Nu meddelar polisen i Helsingborg att nya domar i hovrätten samt i tingsrätten har vunnit laga kraft, något som ändrar en del kring a-traktorer och passagerare i dessa fordon.

A-traktor, polis
Foto: Foto: Johan Nilsson, TT/ Shutterstock

Att ha för många passagerare i en a-traktor har hittills gett föraren böter. Men efter en hovrättsdom skärps nu synen på brottet och nu är det upp till varje enskild polis att göra bedömningen om antalet passagerare kan utgöra en fara.

”Med det menas att om polisen gör bedömningen att det på något vis är farligt för hur någon av passagerarna sitter, så kan polisen utfärda en ordningsbot (109A ”Passagerare tagits med i sådant antal eller placerats så att fara kan uppstå”) som kostar FÖRAREN 1000 kronor. Denna praxis har inget med den tidigare, som gör gällande om passageraren skymmer sikten för föraren, att göra”, skriver polisen i inlägget.

”Dagsböter, indraget körkort samt indraget körkortstillstånd”

Den andra domen, i hovrätten, handlar om få a-traktorn beläggs med en registreringsbesiktning (”regbes”) i samband med en flygande besiktning.

”Denna praxis innebär att om en a-traktor beläggs med regbes på en eller flera punkter så bedöms den inte uppfylla kraven för att räknas som en a-traktor. Den bedöms då vara en personbil istället. Innehar man då endast AM-behörighet och har framfört a-traktorn som räknas som en personbil så kommer man även att misstänkas för olovlig körning. Döms man för detta kan påföljden bli dagsböter, indraget körkort samt indraget körkortstillstånd (”lämpet”)”, skriver polisen i inlägget.

A-TRAKTORER, NY PRAXIS. Hej, Pa J här med ett viktigt meddelande från trafiken till alla ungdomar som framför en…

Posted by Polisen Helsingborg on Saturday, April 16, 2022

Varningen till vårdnadshavare

Men det är inte bara ungdomar som kan straffas om reglerna inte följs. Även vårdnadshavare kan bli misstänkta för brott och få körkortet indraget.

”Hur påverkas då vårdnadshavaren eventuellt av detta? Jo, kör ert barn runt i en a-traktor som träffas av den nya praxis kan ni i vissa fall bli misstänkta för tillåtande av olovlig körning. Döms man för detta kan påföljden bli dagsböter och indraget körkort”, skriver polisen.

LÄS MER: Efter olyckorna med A-traktorer – nu ryter 17-åriga Anny ifrån till vuxna bilister: ”Lägg ifrån er mobilen”

Polisens inlägg har väckt starka reaktioner. Inlägget har i skrivande stund över 2000 interaktioner och över 600 kommentarer.

Många är positiva till de skärpta reglerna.

”Mycket bra! Äntligen händer något! I slutänden handlar det om våra ungdomars liv och hälsa, och andra bilisters också!”, skriver en person.

”Superduperbra”, skriver en annan.

”Hurra”, skriver en tredje.

Vad tycker du om nya praxis för a-traktorer. Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required