Efter senaste tidens skjutningar – nu vill polischefen se hårdare straff för gängkriminella

Natten till söndag mördades en tolvårig flicka i Norsborg utanför Stockholm.

Nu har polischefen Stefan Hector fått nog och vill se hårdare straff för unga gängkriminella, rapporterar Expressen.

Straffrabatt är någonting som diskuterats flitigt inom den svenska politiken de senaste åren och svenska partiledare har länge utlovat politiska lösningar för att få bukt på det dödliga våldet. Men då partierna har svårt att enas om en bättre lagstiftning har diskussionen kollapsat.

Nu börjar poliser säga sitt i diskussionen kring straffskalan för unga kriminella.

Tystnadskultur är ett stort problem

Enligt Stefan Hector, tillförordnad chef för nationella operativa avdelningen på polisen, är tystnadskulturen det största problemet i kampen mot gängvåldet.

Foto:Ali Lorestani/TT/ Naina Helén Jåma/TT

Därför vill Stefan Hector bland annat se ökade möjligheter till kameraövervakning, resurser för att använda artificiell intelligens i syfte att processa stora datamängder samt verktyg för att övervaka sociala medier.

Fördelar med längre straff

Men inte bara det. Han ser också fördelar med längre fängelsestraff, även om frågan är komplex.

 – I ett avgränsat perspektiv kan man konstatera att en kriminell som är inlåst inte begår brott, åtminstone inte i den offentliga miljön. På samhällsnivå kan jag inte bedöma om det fungerar. Men jag nöjer mig med att inkapacitering fungerar på så sätt att den som sitter inlåst inte begår brott i offentlig miljö, säger Stefan Hector till Expressen.

Han menar att den gamla synen på straffrabatt för ungdomar är föråldrad.

– Levnadsålder kanske inte är det mest centrala. Vi har gärningsmän som utför grova brott som är under 18 år, säger han till Expressen och fortsätter:

– Historiskt sett har vi betraktat ungdom som en förmildrande omständighet. Men nu har vi sett en utveckling där unga människor är fullfjädrade grova brottslingar redan i unga år. 

Vad tycker du om det här? Dela gärna och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);