Efter tragiska olyckorna – nu kan hastigheten förändras för A-traktorer: ”Utesluter inte…”

Regeringen ger Transportstyrelsen i uppdrag att se över regelverket med A-traktorer. Det efter alla olyckor med fordonet, rapporterar Tv4.

Antalet A-traktorer har ökat kraftigt de senaste året och allt fler ungdomar väljer att köra omkring i dessa fordon. En kultur som blossat upp igen efter den nya lagen om att bygga om bilar trädde i kraft i juli i fjol.

Men i takt med att A-traktorerna och dess popularitet har ökat har även olyckor och annan problematik i trafiken ökat.

LÄS MER: Efter olyckorna med A-traktorer – nu ryter 17-åriga Anny ifrån till vuxna bilister: ”Lägg ifrån er mobilen”

Poliser runt om i landet har varnat för problematiken och i Skåne vill polisen Fredrik Adler se ett förbud mot fordonet, rapporterar Dagens Nyheter.

– Med tanke på resultatet och manipulationen vi kan konstatera skulle jag vilja se ett förbud mot fordonstypen, sade han till DN tidigare i år och fortsatte:

– Vi måste ta tag i detta nu, för annars kommer det spåra ur totalt.

Ser över hastigheten

”Möjligheten att kunna använda sig av A-traktorer för att transportera sig har stor betydelse för många ungdomar i Sverige. Samtidigt ser vi fler olyckor där A-traktorer är inblandade, inte minst under sommaren som gått. Därför sätter regeringen trafiksäkerheten i fokus när vi nu ser över regelverket för A-traktorer”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

Nu har regeringen gett Transportstyrelsen i uppdrag att se över regelverket med A-traktorer.

Bland annat ska regeringen se över möjligheten att försvåra att hastighetsspärren manipuleras samt se över behovet om att skärpa säkerhetskraven.

Redovisning sker 2022

Man ska också se över hastighetsgränsen då köerna som uppstår när fordonet kör i 30 kilometer i timmen är något som skapar både frustration och trafikstörningar.

Till SVT säger infrastrukturministern att det kan bli fråga om att tillåta högre hastighet för att förbättra trafikrytmen. 

– En viktig del är så klart trafiksäkerheten, bälteskrav och förarutbildning, så man vet att man färdas tryggt. Jag utesluter inte heller att vi får titta på hastigheten. De kör ju 30 km/h idag, det kan ju vara så att man till och med kan öka hastigheten om det innebär att trafikrytmen kan fungera bättre, säger Tomas Eneroth till SVT.

Trafikverket ska redovisa resultatet senast 1 november 2022l. 

Vad tycker du om det här?

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required