Eldsjälar bjuder hemlösa på stort påskfirande – varma initiativet för behövande: "Väldigt uppskattat"
Ny Gemenskap, påsk för Hemlösa

Eldsjälar bjuder hemlösa på stort påskfirande – varma initiativet för behövande: ”Väldigt uppskattat”

Ny Gemenskap arrangerar stort påskfirande i dagarna tre för hemlösa och andra behövande.

Det finns tusentals hemlösa människor i Sverige och vintermånaderna är extra tuffa.

Under pandemin har situationen för människor utan varken pengar eller tak över huvudet varit extra tuff. Flera av stadens härbärgen har fått skära ner på sängplatser och därför har allt fler tvingats dra omkring på gatan, på olika nattbussar och pendeltåg.

Hjälper tusentals hemlösa om dagen

Ny Gemenskap grundades 1968 och är en religiöst, opolitisk och ideell organisation som arbetar för hemlösa och socialt utsatta.

De har bland annat dagverksamhet i Västberga, samt frukostkaféer på Östermalm, Norrmalm, Södermalm och i Vällingby.

Ny Gemenskap, påsk för Hemlösa
Foto: Ny Gemenskap

Varje morgon serverar de hundratals hemlösa och andra socialt utsatta människor frukost och hjälper även till med basbehoven.

– Vi möter 4-500 behövande varje dag. År 2020 mötte vi 77 000 personer och år 2021 ökade det uppåt nästan 100 000 personer, så behovet är stort, säger Jan Erdholm, administrativ chef på Ny Gemenskap till Newsner.

LÄS MER: 14-årige Filip startade insamling till fattigpensionärer – samlat in rekordbelopp: ”Magiskt”

Bjuder hemlösa på stort påskfirande

Under stora högtider är det många som samlas kring borden med släkt och vänner. Men människorna som möts på Ny gemenskap har inte den möjligheten. Därför arrangerar Ny Gemenskap egna firanden dit hemlösa och andra behövande kan samlas och umgås.

– Under högtider som jul och påsk är det många andra som håller stängt. Stadsmissionen stänger och Frälsningsarmén stänger. Men vi har öppet året runt. Så det vi erbjuder är det många som behöver, säger Jan Erdholm, administrativ chef på Ny Gemenskap och tillägger:

– De människor som besöker oss har inte möjligheten att resa bort och har kanske ingen att dela högtiderna med. Då kan man göra det med oss.

De stora firandena uppskattas av många.

– Det är väldigt uppskattat. Det blir den här gemenskapen som är så viktig, vi blir ju som en familj för dem, säger Jan till Newsner.

LÄS MER: 13-åriga Agnes fina initiativ – pärlar armband för att hjälpa ukrainska flyktingar: ”Viktigt att hjälpa”

Startar insamling för behövande

Nu står påsken runt hörnet och Ny Gemenskap bjuder in till ett stort påskfirande för alla hemlösa och andra socialt utsatta personer.

Och påsken, ja den ska firas i dagarna tre. Påskafton firas i Immanuelkyrkan i Stockholm, och annandag påsk i Kugsholmens kyrka.

På påskdagen däremot så bjuds det på lunch i Västbergagården.

– Vi kommer bjuda på lax och potatis, en vegetarisk lasagne för de som inte äter kött. Sedan kommer det bli lite godis och en trubadur som kommer och spelar, berättar Jan.

Bjud en medmänniska på Påsk i Gemenskap! Påsken närmar sig men alla ges inte möjligheten att fira den. Därför ordnar vi…

Posted by Ny Gemenskap on Thursday, April 7, 2022

I år kan de äntligen öppna portarna och bjuda in folk i värmen igen. Under pandemin har verksamheten fått flyttas utomhus och under högtiderna har även den delats ut på gården.

– Det var inte roligt men vi anpassade oss ganska snabbt. Men det känns därför extra bra att vara i normalläge nu så vi kan slippa den här återhållsamheten. Det blir så mycket lättare för alla då, säger Jan och tillägger att den gruppen av människor han möter varje dag drabbats extra hårt av pandemin, säger Jan till Newsner och tillägger:

– Den här gruppen har har redan svårt att komma in. Under pandemin stängde Stockholm stad alla offentliga toaletter, var skulle folk då gå och göra sina behov. Även duschmöjligheterna blev få när simhallar och liknande stängde. Man glömmer lätt bort den här målgruppen så vi på Ny gemenskap har en roll att sparka på kommunen och upplysa allmänheten om deras situation, säger Jan.

Han vill att fler ska få upp ögonen för situationen i Sverige.

– Vi måste få fler att öppna upp ögonen, så här ser det ut i Sverige 2022. Det är inte okej att människor lever så här i Sverige idag. Jag vet inte vad politikerna ska göra med alla miljoner, men inte går dem till folket i alla fall.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);