14-årige Filip startade insamling till fattigpensionärer – samlat in rekordbelopp: "Magiskt"

14-årige Filip startade insamling till fattigpensionärer – samlat in rekordbelopp: ”Magiskt”

För fyra år sedan bestämde sig 14-årige Filip Karlsson från Skövde att han ville hjälpa fattigpensionärer och hemlösa till ett bättre liv och startade en insamling.

Nu har är den avslutad och beloppet är överväldigande.

Allt började 2012. Filip började titta på tv-serien Tunnelbanan som följer ett gäng ordningsvakter i Stockholms tunnelbana.

Jeanette Höglund, var vid den tiden, en av ordningsvakterna som serien följde. Filip hade henne som favorit och när hon för några år sedan började engagera sig för fattigpensionärer och hemlösa var Filip inte sen med att haka på, något Newsner berättat om tidigare.

LÄS MER: Jeanette ordnade luciafirande för ensamma pensionärer – nu tackar hon för stödet: ”Rörd av er värme”

ADHD och autism

Filip har sedan tidigare diagnosen autism och sommaren 2018 fick han även diagnosen adhd. Att få det på papper resulterade i en tung period och mamma Anna försöka komma på någonting som skulle kunna göra honom glad.

Till slut fick hon en briljant idé och kontaktade Jeanette Höglund och frågade om hon skulle kunna tänka sig att träffa Filip en stund. Och hon tackade gladeligen ja.

https://www.facebook.com/photo?fbid=10158808590183687&set=gm.281364437243051

Efter ett besök i Stockholm där han fått träffa människor som har det tufft bestämde han sig för att han ville hjälpa till.

Samlat in över 200 000

När Filip väl bestämt sig fanns det ingen återvändo. Han startade en insamling på Facebook, en insamling som första året drog in 31 419 kronor. En summa som han själv fick överlämna till organisationen VidDinSida.

Efter den dagen har Filip fortsatt med sina insamlingar varje år och summan växer ständigt. 2019 blev det 78 598 kronor och 2020 blev det 207 306.

I år hoppades han på att slå rekord och det gjorde han – med råge.

Insamlingen avslutades den 14 december och han hade då fått in hela 287 018 kronor.

– Det är svinroligt alltså. Det är helt sjukt. Det hade jag inte kunnat tro, säger Filip till Newsner.

Sedan han startade insamlingen har responsen enbart varit positiv. Många inspireras av hans engagemang och driv.

– Vissa kallar mig för hjälte, andra säger att jag har ett hjärta av guld. Vissa kallar mig för kungen, berättar han.

Familjen är stolt

Filips pappa Henrik säger att han är stolt över Filip.

– Att dra ihop så mycket pengar är helt otroligt. Det är ju jättestort och man blir ju stolt så man spricker. Han har fått göra den här grejen helt själv, med lite hjälp av sin mamma. Men drivkraften, den finns ju hos honom och det är extra roligt, säger Henrik till Newsner.

Enligt mamma Anna har Filip under dessa fyra år dragit in 604 341 till fattigpensionärer och hemlösa. En summa som får de flesta att tappa hakan.

– Det är helt magiskt, säger mamma Anna till Newsner.

Under onsdagen var Filip och Anna i Stockholm för att räcka över checken till Jeanette och organisationen VidDinSida.

Mamma Anna beskriver känslorna i ett inlägg på Facebook.

”Ikväll har mina tårar rullat, skrattet har bubblat och värmen känts i hela kroppen. Det är svårt att sätta ord på känslan när man hänger med detta fantastiska gäng. ❤. Man får sån energi och så mycket kärlek. Att få vara med om en sån här kväll är nått man bär med sig länge länge.❤❤❤. Vi längtar redan tills nästa gång 💞Tack för en magisk kväll och fina presenter. Tack Jeanette Höglund för att du svarade ja på det där meddelandet på messenger för 4 år sen… Vem hade anat detta ❤❤❤

Foto: Privat

Filip är en sann inspiration och vardagshjälte. Nu ser vi till att hylla hans varma gest ordentligt.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);