Här slår Jeanette upp portarna till ny fritidsgård för äldre – vill minska ensamhet: "Här blir de sedda"

Här slår Jeanette upp portarna till ny fritidsgård för äldre – vill minska ensamhet: ”Här blir de sedda”

En fritidsgård dit ensamma och fattiga pensionärer kan gå för att få stöd, mat i magen och andra att umgås med, det var eldsjälen Jeanette Höglunds vision när hon startade organisationen Vid Din Sida. Efter några års slit har hennes dröm gått i uppfyllelse. I helgen öppnades Göteborgs första gård för fattigpensionärer, och mottagandet var mer än Jeanette kunnat förvänta sig. 

– Det här ska finnas för precis alla som behöver oss, säger Jeanette Höglund till Newsner. 

Det höga antalet äldre som räknas till “fattigpensionärer” i Sverige är en hjärtefråga för Jeanette Höglund. Under sina år som ordningsvakt på nätterna i Stockholms stad såg hon misär hos en grupp människor som för henne var oväntad. 

Många pensionärer, utan missbruksbakgrund, pantade burkar för att ha råd att äta eller ha tak över huvudet. Detta fick Jeanette att börja engagera sig i utsatta äldres liv. 

Satsning för fattigpensionärer

2020 öppnade Jeanette Höglund tillsammans med organisationen Vid Din Sida Sveriges första fritidsgård för fattigpensionärer, med målet att öppna i flera städer. 

Foto: Privat

”Jag är chockad”

Nu är hon på god väg att förverkliga sin dröm. I helgen öppnade ännu en fritidsgård, och mottagandet var mer generöst än Jeanette någonsin kunnat föreställa sig. 

– Nej men jag är chockad. För det första har jag fått otrolig hjälp av Charlotte Bergman, som dragit i massa trådar. Sedan hörde Max Nordström av sig. Han är krögare och äger fem restauranger i Göteborg. Han ville hjälpa till genom att skänka 30 lunchlådor varje veckodag vi har öppet, berättar Jeanette för Newsner. 

I samband med öppningen av gården i Göteborg har flera givmilda och hjälpsamma hört av sig. Fler än Jeanette var beredd på. 

– På gården i Stockholm lagar vi ju all mat själva, så att någon kommer in och säger att de kommer att göra det åt oss, utan att få någonting för det, det är helt otroligt. Det är bara så att man känner ’wow’. Det är sånt här vi behöver, säger Jeanette och hyllar alla de eldsjälar som finns runt henne. 

Foto: Newsner

Vill göra mer för ensamma äldre

I helgen öppnade den första fritidsgården för pensionärer i Göteborg. Varje måndag, onsdag och fredag kan de som vill och behöver komma dit.

”Ensamhet kan ta sönder en person”

Förutom att ge stöd och mat åt de som har dåligt ställt så fokuserar man även på en annan grupp – ensamma. 

– Det finns så många äldre ensamma människor i Göteborg. De har sagt att vi verkligen behövs. De får känna att det här är ett ställe bara för dem. Här får de lära känna andra och knyta band, säger Jeanette. 

Hon fortsätter: 

– Just ensamhet kan verkligen ta sönder en person. Det är ett allvarligt problem bland äldre idag. Därför finns vi här för dem. Gården ska vara som att komma in i ett tryggt hem, säger Jeanette Höglund till Newsner.

Dela gärna så att fler får läsa om detta fina initiativ och hårda arbete.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required