Jeanettes glädjebesked – här öppnas ny fritidsgård för fattiga och ensamma pensionärer: ”Fantastiskt”

2020 öppnade Sveriges första och enda fritidsgård för pensionärer i Stockholm, en dröm som eldsjälen Jeanette Höglund haft länge och jobbat hårt för.

Bara ett år senare har hon lyckats expandera till ytterligare en gård i en ny stad. Snart är det dags att slå upp portarna, det avslöjar hon i en intervju med Newsner. 

– Vi vill ge fler äldre en trygghet, säger Jeanette Höglund till Newsner. 

Rapporter visar att över 2 400 personer är hemlösa i Stockholm. Många av dessa är pensionärer som hamnat på gatan för att deras inkomst inte räcker till för att betala mat och hyra. Betydligt fler får svälta för att pengarna precis räcker till tak över huvudet. 

En trygg plats för utsatta pensionärer

Sedan 2016 har den ideella organisationen Vid Din Sida bedrivit soppkök i centrala Stockholm. Att med egna ögon se hur många äldre människor som inte har råd att äta skapade en ambition hos Jeanette Höglund.

Foto: Privat

Målet var att kunna erbjuda en trygg plats med tak över huvudet för fattigpensionärer. Dit skulle de komma för att vila, få mat, få stöd, och socialt umgänge bland annat. “En fristad”, som Jeanette beskriver det. 

Jeanette: ”De blomstrar”

Sommaren 2020 öppnade Vid Din Sida “Gården”, i södra Stockholm. En fritidsgård ämnad för pensionärer som har det dåligt ställt eller som är ensamma. Det blev en omedelbar succé, och många äldre har fått sin livsgnista tillbaka enligt Jeanette. 

– De blomstrar. Det är sådan enorm skillnad på dem nu jämfört med när de kom hit i början. Att ha en mening med sin dag gör så extremt mycket för måendet. I november var det katastrof, men i dag ser man pigga pensionärer, säger Jeanette Höglund till Newsner. 

För Newsner berättar Jeanette att hon tycker att det görs för lite för Sveriges många äldre utsatta. Hon pratar inte bara om fattigdom, utan ensamheten som gör äldre människor sjuka. 

I hopp om att förbättra tillvaron för fler satte Jeanette tidigt upp ett mål om att öppna fler ställen som “Gården” i Sverige, och snart blir det verklighet. 

– Det vi vet med all säkerhet är att det finns fattigpensionärer i hela Sverige. Det är folk från hela landet som berättar sina livssituationer. 

Vill öppna i fler städer

I sommar öppnas en till fritidsgård för äldre, denna gång i Göteborg. 

– Det känns helt fantastiskt. Vår fantastiska projektledare Niklas är där nu och jobbar för fullt, och till vår hjälp har vi även Glenn Hysén, som kommer att fungera lite som ambassadör för det här, berättar Jeanette för Newsner. 

Hon tillägger:

– Glenn har länge varit engagerad i vårt arbete. Och han är väldigt populär där nere, så att ha med honom känns otroligt kul. Det är vi glada för.

Planen är att Göteborgs pensionärer ska vara välkomna till fritidsgården i mitten av juni. Precis som på gården i Stockholm ska de kunna äta gratis, duscha, se på tv, umgås, eller bara vara på en trygg plats för en stund, enligt Jeanette. 

– De har så svårt att förstå att det är gratis. Det är en enorm glädje att få göra det här. Gården ska vara mycket för gemenskap.

Jeanette Höglund är framröstad till årets stockholmare, för sitt fina engagemang för Sveriges fattigpensionärer. "Jag kommer inte att ge mig", säger hon om kampen för alla äldre ❤️ ❤️ 💐

Posted by Newsner on Saturday, January 16, 2021

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required