14-årige Filips värmande julgest – samlar in pengar till fattigpensionärer: ”Vill göra skillnad”

För fyra år sedan bestämde sig 14-årige Filip Karlsson från Skövde att han ville hjälpa fattigpensionärer och hemlösa till ett bättre liv och startade en insamling.

Nu är den igång igen och i år hoppas han på att slå rekord.

Det hela började 2012. Filip började titta på tv-serien Tunnelbanan som följer ett gäng ordningsvakter i Stockholms tunnelbana.

Jeanette Höglund, var vid den tiden, en av ordningsvakterna som serien följde. Filip hade henne som favorit och när hon för några år sedan började engagera sig för fattigpensionärer och hemlösa var Filip inte sen med att haka på.

Filip har sedan tidigare diagnosen autism och sommaren 2018 fick han även diagnosen adhd. Att få det på papper resulterade i en tung period och mamma Anna försöka komma på någonting som skulle kunna göra honom glad.

Fick träffa Jeanette Höglund

Till slut fick hon en briljant idé och kontaktade Jeanette Höglund och frågade om hon skulle kunna tänka sig att träffa Filip en stund. Och hon tackade gladeligen ja.

LÄS MER: Svenska kändisar rycker in och hjälper Jeanette – för alla fattigpensionärers skull: ”Gör en viktig sak”

Sagt och gjort. Filip och Anna åkte upp till Farsta i Stockholm och träffade Jeanette. Mötet med Jeanette inspirerade Filip ytterligare och snart bestämde han sig för att han också ville hjälpa de människor som har det tufft i samhället.

– Det är tack vare henne jag är den jag är idag. När jag fick veta vad hon gjorde för de äldre och hemlösa kände jag att jag ville göra samma sak, säger han.

Och snart hade han bestämt sig för hur han skulle dra sitt stå till stacken. Han skulle starta en insamling.

Fick ihop över 30 0000

Mamma Anna tyckte att det lät som en bra idé och efter samråd med Filips pappa kom de alla överens om att han skulle få starta sin insamling på Facebook förutsatt att han skötte det själv.

14-årige Filip Karlsson startar insamling för äldre och hemlösa. Foto: Privat

Det första året var Filip 11 år och hade som mål att samla in 100 kronor. Men det blev betydligt mer än så. På bara något dygn var insamlingen uppe i 6000 kronor.

 – Det slutade med att jag fick in 31 419 kronor, berättar Filip för Newsner.

Efter insamlingen fick han åka upp och vara med i soppköket. Mamma Anna berättar hur han stormtrivdes i sällskapet.

 – Där blev han en av Vid din sidas familj. Och sedan dess har det bara rullat på. Han har varit med i demonstrationer, varit med på fritidsgården i Göteborg. Han stortrivs verkligen och kramas och pratar med alla. Han är verkligen en i gänget, berättar Anna och tillägger:

 – De ser verkligen honom för den han är och han är lycklig när han är med dem. Han får vara sig själv. Jag blir tårögd när jag pratar om det.

”Jag blir så glad”

Efter den dagen har Filip fortsatt med sina insamlingar varje år och summan växer ständigt. 2019 blev det 78 598 kronor och 2020 blev det 207 306.

– Jag blir så himla glad, jag vet inte vart jag ska ta vägen, säger Filip till Newsner.

LÄS MER: Svenska folkets stöd till Jeanette efter hatstormen – nu tackar hon för all kärlek: ”Gör att vi kan fortsätta”

Nu är Filips insamling igång igen och han håller tummarna för att han kan samla ihop ännu mer pengar.

– Jag hoppas att jag kan slå fjolårets rekord, säger Filip.

Mamma Anna inflikar:

– Det är helt bisarrt. På 48 timmar har Filip samlat in 110 000 kronor. Om han samlar ihop 183 000 kronor har han sammanlagt på de här fyra åren fått in en halv miljon.

pensionär
Genrebild. Foto: Shutterstock

”Mitt namn är Filip jag är 14 år och jag har ADHD och Autism. Jeanette Höglund som är ordningsvakt som är min stora förebild, jobbar också med att hjälpa äldre hemlösa pensionärer. Hon är snäll som en ängel.Nu vill jag hjälpa henne igen 💞 ”, skriver han på Facebook och tillägger:

”För fjärde gången startar jag nu min julinsamling för dom hemlösa pensionärerna. Varje krona jag samlar in kommer gå till organisationen ”Vi din sida” som Jeanette Höglund driver.Det har varit tufft även i år för dom äldre hemlösa i och med Covid-19/ Corona. Det är inte tryggt alls för dom att sitta på bussen på nätterna. Och skulle dom bli sjuka har dom ingenstans att ta vägen. Vid din sida har oxå öppnat en ny fritidsgård i Göteborg. Dom har sen innan en I Stockholm Så jag hoppas det blir en riktig stor summa i år, nu behövs det mer än någonsin.Alla i vid din sida är mina vänner och dom snällaste personer jag har träffat.”

Göra skillnad tillsammans

Anna berättar att grundtanken med insamlingen är att visa att vi kan göra skillnad tillsammans.

– Det är som han skriver i sina inlägg. Man kan göra skillnad för människor på så många olika sätt och det här är hans sätt. Han får en möjlighet att hjälpa andra och det ger honom kärlek. Han får en chans att lyckas, säger hon.

Filip tillägger:

– Jag tycker bara att det är roligt att få göra någonting och att jag kan göra skillnad i människors liv, säger han till Newsner.

Filips insamling är öppen fram till den 14 december.

Det här värmer mitt hjärta. Dela gärna artikeln så att fler nås av Filips goda gärning och kloka ord.

Och glöm inte. Tillsammans gör vi skillnad.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required