Ett sista farväl: Kusliga sammanträffandet på Hasse Alfredsons begravning

Hans Alfredson förs till sin sista vila på fredagen, och massor av vänner och bekanta tar farväl. Regissören och skådespelaren begravs på Skogskyrkogården i Stockholm efter en öppen ceremoni.

– Sällan är ord så otillräckliga som i dag, sade officianten Pia Kristoffersson vid begravningen enligt Expressen innan hon berättade om ett kusligt sammanträffande.

Officianten inledde nämligen begravningen med att berätta att Alfredson begravs på Tage Danielssons dödsdag. Alfredsons radarpartner och mångårige kollega gick bort den 13 oktober 1985. Alfredson dog den 10 september, och blev 86 år.

I kapellet fanns både familj och vänner för att ta farväl av en av våra största filmlegendarer och komiker genom tiderna.

– Sista åren blev stillsamma för Hans. Minnet av Hans lever kvar i er alla, säger officianten Pia Kristoffersson.

Många av Hasse Alfredsons kollegor fanns på plats under begravningen, så som Tina Ahlin och Tommy Körberg. På plats fanns också vänner som Marie-Louise Ekman, Vicky von den Lancken, Carl-Jan Granqvist, Owe Thörnqvist, Hanna Stjärne, vd SVT, Cilla Benkö, vd Sveriges Radio, Lill Lindfors och Peter Dalle.

Begravningen inleddes med att Alfredsons barnbarn Hanna Landström sjöng ”Håll mitt hjärta”, och kunde inte hålla tillbaka tårarna, skriver Aftonbladet. Tommy Körberg sjöng flera låtar, bland annat ”Längtans blomma är störst på håll” med Svante Thuresson, Jan Bergnér och Tina Ahlin samt Monica Dominique på piano. Låtar som ”Öl” och ”En mun är hälften av en kyss” framfördes också.

– Det är inga sorgsamma saker. Det ville han inte ha. Det kommer bli mycket musik. Det kommer inte bli någon defiliering som tar timmar. Vi vet vilka färger vi ska måla i så att säga. Glada färger! Man måste vara glad, har Tommy Körberg tidigare berättat för Aftonbladet.

Tack för allt, Hasse! Vila i frid ?