Fjällhotellet tvingas panikstänga – efter kraftigt coronautbrott: ”En sorg”

Storhogna Högfjällshotell i Vemdalen tvingas stänga med omedelbar verkan.

Detta efter ett kraftigt coronautbrott bland personalen.

– Det är en sorg, det kommer i totalt fel period. Fjällen är fulla av gäster, säger hotellchefen Charlotte Mannersson till SVT.

Sportlovsveckorna pågår för fullt. Trots den rådande coronapandemin, har tusentals svenskar valt att bege sig mot landets populära skidorter.

En situation som har väckt känslor. Rapporterna från sportlovsfirandet har handlat en hel del om trängsel, köer och allmänt kaos – något som har fått många att känna ilska och oro för en ökad smittspridning.

Nu kommer också ett hårt slag för ett av de största hotellen i skidorten Vemdalen i Härjedalen.

Storhogna Högfjällshotell meddelar nämligen att de tvingas panikstänga sin hotellverksamhet. Detta mitt under sportlovet, när många skidåkare och sportlovsfirare befinner sig i området.

skidåkare, sportlov
Skidåkare i fjällen. Foto: Anders Wiklund / TT

Storhogna Högfjällshotell tvingas stänga

Anledningen till att man plötsligt tvingas stänga, är på grund av ett kraftigt coronautbrott bland hotellets personal.

Enligt SVT ska ett tiotal anställda på Storhogna Högfjällshotell ha insjuknat i covid-19.

Personalen har nu satts i karantän.

– Vi har haft smittspridning i våra personalboenden. I och med att de var sjuka måste vi också isolera. Så alla är husisolerade. Det gjorde att vi hade alltför få personal för att serva våra gäster, säger Charlotte Mannersson, hotellchef på Storhogna Högfjällshotell.

Följt rekommendationer

Det ska i nuläget inte finnas några uppgifter om att gäster på Storhogna Högfjällshotell ska ha insjuknat. Gästerna som hade bokat vistelse på hotellet, tvingades i samband med stängningen att checka ut.

Charlotte Mannersson konstaterar samtidigt att hotellet har gjort allt vad de kunnat för att följa rekommendationer och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.

– Vi har jobbat otroligt tätt intill smittskyddsenheten och följt deras rekommendationer. Så sent som igår pratade vi med dem och de sa att ”ni har ju gjort allt vad ni kan”, säger hon.

Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare i region Jämtland Härjedalen, är inne på samma spår. Hon säger i en intervju med Aftonbladet att det inte finns några tecken på att det slarvats med rutiner och riktlinjer.

– Absolut inte, hotellet har jobbat fantastiskt bra med att ringa in smittan och smittspåra, säger Annika Ersson till Aftonbladet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required