Fyllespärr införs på elsparkcyklar – efter allvarliga olyckorna: ”Säkrare och bättre”

Den senaste tiden har debatten om elsparkcyklarnas vara eller icke vara gått varm. Främst har det handlat om olyckorna elsparkcyklarna medfört.

Nu har ett av företagen bakom fordonet infört en fyllespärr på sina cyklar, det för att öka säkerheten, rapporterar Mitti.

Elsparkcyklar blir allt mer populärt samtidigt väljer allt fler kommuner att förbjuda företagen bakom cyklarna att etablera sig på respektive ort.

Varför? De ses som en trafikfara då flera fal av allvarliga olyckor rapporterats på olika håll i landet.

LÄS MER: Nu sätter kungen ner foten – förbjuder elsparkcyklar utanför slottet i Stockholm

I oktober meddelade Mölndals kommun utanför Göteborg att de beslutat att porta elsparkcyklar helt och hållet, då man inte ville ha dem på gatorna. 

Inför fyllespärr

Nu väljer Bolt, ett av företagen bakom elsparkcylarna, att ta krafttag för att minska olyckorna och inför ett nykterhetstest.

Elsparkcykel. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ett blåstest tänker du? Men icke. Den här gången blir det ett kognitivt reaktionstest i mobilen där reaktionstiden är det avgörande.

Svarar man för långsamt eller avbryter testet så kommer det inte gå att låsa upp en elsparkcykel över huvud taget.

I stället möts man av information om hur man bokar en taxi från samma företag.

– Vi hoppas detta kommer göra vår tjänst ännu säkrare och bättre, säger Alexander Liljeblad, chef för företagets elsparkcykelverksamhet i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vidtar fler åtgärder

Reaktionstestet kommer att vara aktivt från midnatt till klockan 05 på måndagar till torsdagar.

Men det är inte bara fyllespärren som tas i bruk. Bolt har flera planer för att öka säkerheten framöver.

Bland annat ett ”nybörjarläge” och att cyklarna inte ska gå att använda på fredag och lördagskvällar.

– Vi planerar även inom kort att lansera en funktion i appen för att verifiera åkarens ålder, säger Alexander Liljeblad.

Voi inför parkeringsböter

Så sent som förra veckan gick även företaget Voi ut med att man införde hårdare regler för att öka säkerheten.

elsparkcyklar
Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Nu måste de som använder Vois elsparkcylar bland annat ta ett foto som bekräftar att de parkerat antingen nära en vägg, i ett cykelställ, eller i en parkeringszon, vilka anses som trygga platser. 

– Om en användare vid upprepade tillfällen inte följer parkeringsreglerna så kommer vi ge ut en böter. En böter på 250 kronor som vi själva återinvesterar i att hålla bra ordning på gatorna och omparkera våra fordon, säger Eric André, Sverigechef på Voi. 

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);