Göran Greider drabbad av cancer – egna orden om tunga sjukdomsbeskedet: ”Jag är rädd”

Författaren, debattören och kände journalisten Göran Greider, 61, har drabbats av aggressiv blodcancer. Nu skriver han öppet om det tunga besked som präglade hans nyår, och om tiden som väntar honom. 

“Jag är rädd ibland och har ibland ångest”, skriver Göran Greider i ETC-tidningarna.

Sedan i våras har Göran Greider åkt in och ut på sjukhus, utan att riktigt veta vad som fick honom att må så dåligt som han gjorde.

Aggressiv blodcancer

Medan andra insjuknade i covid-19 var det något då okänt som bröt ner Göran Greider, och vid nyår stod det klart att han drabbats av aggressiv blodcancer

“En tuff behandling väntar de närmaste månaderna”, skriver Greider i sin nya ledare som publicerats i Dala-Demokraten och ETC-tidningarna. 

Författaren, chefredaktören och debattören Göran Greider vid sitt sommarhus i Dala-Floda. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT /

Greider berättar att hans hälsa började svikta på vårkanten 2020, och att han sedan dess åkt in på sjukhus flera vändor.

Att ligga där hjälplös och ovetandes om vad som skulle hända beskriver han som skrämmande, även om han kallar sig själv “privilegierad” för att han hela tiden kunnat fortsätta arbeta. 

Sedan Greider diagnostiserades har han tacklats med ångest och rädsla till och från. Han berättar om hur skör han känt sig när hans liv plötsligt hamnat i händerna på andra.

Samtidigt är den erfarenheten något han anser gjort honom starkare. Precis som alla andra människor som går igenom det han gör.

Greider: ”Kommer att botas”

Men även om cancern är aggressiv så ser Greider ljust på framtiden. Han är övertygad om att han kommer att botas. 

“Min cancer kommer att botas. Jag arbetar på som vanligt. Jag har nästan ett litet kontor på sjukrummet”, skriver Göran Greider. 

Foto: Bertil Ericson / TT

Han berättar att han trots cellgifter och sjukhusbesök kommer att kunna arbeta framöver, något han känner sig tacksam för.

I sin öppna text med reflektioner berättar han hur han spelar Charlie Parker på högsta volym. Och att han face-timar med sina nära anhöriga för att hålla humöret uppe. 

Gredier har en positiv inställning, och intygar sig själv och omgivningen om att han snart är hemma igen.  

“Men jag är inte orolig och det är ingen sista vilja jag uttrycker i den här ledartexten. Prognosen är ytterst god, jag är rationell och räknar kallt med att det kommer att gå bra, trots all cellgift som nu strömmar genom kroppen”, skriver han i sin ledare.

Nu skickar vi alla våra styrkekramar till Göran Greider för att stötta honom genom sjukdomstiden.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);