Greklands stora oro – för svenska charterturisterna i pandemin: ”Folk är rädda”

Svenska charterresor har öppnat igen.

Många svenska turister är glada över att få komma iväg till värmen igen – men i Grekland är rädslan stor.

– Vi är oroliga för hur det ska bli när det kommer svenskar, säger en invånare på Rhodos till TT enligt Aftonbladet.

Det var i torsdags som det första svenska charterplanet lyfte igen, efter månader av stängda gränser på grund av coronaviruset.

Planet, som hade den grekiska ön Rhodos som destination, var näst intill fullproppat. En glädje för de svenska charterturisterna – men i Grekland är desto fler oroliga över vad som komma skall.

För trots att turismen är livsviktig och står för 95 procent av ekonomin på Rhodos, fruktar många invånare att besökarna ska smitta med coronaviruset.

RHODOS 20200702 Transfer från flygplanet till flygplatsen när det första charterplanet från Sverige anländer till Rhodos. Foto: Stina Stjernkvist / TT kod 11610

Rädda för svenska turisterna

Vasilis Kougioumtzoglou driver en läderverkstad och butik ihop med sin bror Nikos. De berättar att många arbetar sju-åtta månader under högsäsongen och lever på pengarna resten av året.

Men även om turismen har en enorm ekonomisk betydelse, är känslorna alltså tudelade när landet nu öppnar för besökare.

– Vi är beroende av turisterna. Men ärligt talat, folk är rädda. Vi har hört att det har varit dåligt i Sverige. Och hälso- och sjukvårdssystemet är inte så bra som det borde vara, vi kommer inte klara av om många blir sjuka här, säger Vasilis Kougioumtzoglou till TT enligt Aftonbladet.

grekland, rhodos, charter
RHODOS 20200703 Vasilis och Nikos Kougioumtzoglou driver en läderverkstad och butik i Rhodos stad. Foto: Stina Stjernkvist / TT kod 11610

”Varit lite panikartat”

Anna Kopidi, som arbetar på stadens arkeologiska museum, är inne på samma spår.

Hon tycker att turismen är nödvändig och att landet måste öppna upp – men är samtidigt orolig för de svenska charterturisterna.

– Vi älskar svenskar! Men vi är lite rädda för hur det ska bli, vi har hört så mycket om att ni har så många smittade och döda. Det har nästan varit lite panikartat, säger Anna Kopidi.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required