Greta Thunberg, 17, får INTE Nobels fredspris 2020 – tilldelas World Food Programme

Nu står det klart. Nobels fredspris 2020 tilldelas FN:s världslivsmedelsprogram World Food Programme (WFP).

Detta tillkännagav den norska Nobelkommittén under fredagen.

I förhandssnacket inför Nobels fredspris 2020 målades flera huvudkandidater upp. Bland dem, den 17-åriga svenska klimataktivisten Greta Thunberg som för andra året i rad var nominerad till priset för sina insatser för miljön.

Greta Thunberg nominerades tidigare i år till fredspriset av Vänsterpartiets riksdagsledamöter Håkan Svenneling och Jens Holm.

Detta med motiveringen att hon byggt upp en global rörelse utan tillgångar och att det var tack vare henne som klimatfrågan fått uppmärksamhet och aktualiserats.

Greta Thunberg själv, var under fredagsmorgonen skeptisk till såväl sina egna som organisationen Fridays for Futures chanser att tilldelas Nobels fredspris.

– Det är nog väldigt osannolikt, sade hon då till Aftonbladet.

greta thunberg, nobels fredspris 2020
Foto: Shutterstock

Nobels fredspris 2020 tilldelas World Food Programme

Bland de övriga förhandsfavoriterna märktes bland annat Världshälsoorganisationen WHO, USA:s president Donald Trump och Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Totalt var 318 kandidater nominerade, varav 211 enskilda personer och 107 organisationer.

Och när norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen under fredagen tillkännagav vinnaren, blev det FN:s världslivsmedelsprogram, World Food Programme (WFP).

Så här skriver Nobelkommittén i sin motivering:

”För sina ansträngningar att bekämpa hunger, för dess bidrag till att förbättra förhållandena för fred i konfliktdrabbade områden och för att fungera som en drivande kraft i ansträngningarna att förhindra att hunger används som ett vapen för krig och konflikt”, skriver kommittén enligt Aftonbladet och fortsätter:

”Behovet av internationell solidaritet och multilateralt samarbete är mer iögonfallande än någonsin”.

nobels fredspris
Foto: Shutterstock

Alfred Nobels fredspris

Nobels fredspris, ett av de fem Nobelprisen, delas ut sedan 1901 av den norska Nobelkommittén i Oslo.

Enligt Alfred Nobels testamente ska priset tilldelas dem som ”hafva gjort menskligheten den största nytta” samt att en femtedel tilldelas ”den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”.

Fem svenskar har tidigare tagit emot priset. Det handlar om Klas Pontus Arnoldson (1908), Hjalmar Branting (1921), Nathan Söderblom (1930), Dag Hammarskjöld (1961) och Alva Myrdal (1982). Senaste gången en svensk tilldelades fredspriset var alltså för 38 år sedan, då Alva Myrdal tog emot priset.

De senaste årens vinnare är Abiy Ahmed (2019), Denis Mukwege & Nadia Murad (2018) och den internationella anti-kärnvapenkampanjen ICAN (2017).

Enligt traditionen äger prisceremonin varje år rum i Oslo den 10 december.

Nu säger vi stort grattis till fredspristagarna!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required