Greta Thunberg, 17, storfavorit att vinna Nobels fredspris

På fredag tillkännager den norska Nobelkommittén vem som tilldelas Nobels fredspris 2020.

Bland de stora favoriterna? Den 17-åriga svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

Greta Thunberg har de senaste två åren uppmärksammats stort för sin klimatkamp. Den unga aktivisten har talat på stora klimatkonferenser, pressat makthavare och inspirerat människor världen över att kämpa för miljön.

Tidigare i år stod det också klart att Greta Thunberg, för andra året i rad, blivit nominerad till Nobels fredspris.

17-åringen nominerades av Vänsterpartiets riksdagsledamöter Håkan Svenneling och Jens Holm, som ansåg att klimatfrågan inte hade fått den uppmärksamhet och aktualitet den har om det inte vore för Thunberg.

– Greta Thunberg och Fridays for future har byggt upp en global rörelse med minimala resurser, sade Jens Holm, klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, då enligt Aftonbladet.

Greta Thunberg favorit till Nobels fredspris 2020

Inom kort får vi veta om det räcker hela vägen. På fredag klockan 11.00 tillkännager den norska Nobelkommittén vem eller vilka som får Nobels fredspris.

Och Greta Thunberg tillhör de stora förhandsfavoriterna, vilket även TV4 rapporterar om.

Enligt spelbolagens samlade bettinglistor är 17-åringen favorittippad ihop med Världshälsoorganisationen WHO, Nya Zeelands premiärminister Jacinda Arden, USA:s president Donald Trump samt hjälporganisationen UNHCR.

Greta Thunbergs organisation Fridays for future är också nominerade till priset, dock inte som en av favoriterna.

nobels fredspris
Foto: Shutterstock

Tidigare vinnare fredspriset

Greta Thunberg var även förra året en av förhandsfavoriterna till att ta hem Nobels fredspris.

Då gick priset till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som var drivande part i det historiska fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea.

Bland andra vinnare de senaste åren märks namn som Barack Obama och Malala Yousafzai.

Om Greta Thunberg skulle vinna fredspriset i år, skulle hon bli den sjätte svensken genom tiderna att göra så. De tidigare svenska pristagarna är Klas Pontus Arnoldson (1908), Hjalmar Branting (1921), Nathan Söderblom (1930), Dag Hammarskjöld (1961) samt Alva Myrdal (1982).

Tycker du att Greta Thunberg förtjänar Nobels fredspris? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook!

greta thunberg
Foto: Shutterstock

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required