Greta Thunberg, 18, favorit att tilldelas Nobels fredspris – därför tror experten att hon vinner i år

Nobels fredspris 2021 delas ut på fredagen.

En av förhandsfavoriterna? Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg, 18.

Vi har gått in i oktober, tiden på året då Nobelpriset delas ut i fem kategorier.

Under fredagen är det dags för den norska Nobelkommittén i Oslo att tillkännage Nobels fredspristagare 2021, en utmärkelse som anses vara världens mest prestigefyllda.

Totalt har 329 kandidater nominerats. Ett namn det pratas mycket om på förhand, är den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg.

Tidigare i år stod det klart att 18-åringen för tredje året i följd nominerats till Nobels fredspris. Detta efter sina insatser för klimatkrisen. Men efter att priset de senaste två åren tilldelats Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed respektive FN:s världslivsmedelsprogram World Food Programme, hålls Thunberg i år som en av de stora favoriterna.

greta thunberg
Foto: Shutterstock

Greta Thunberg – favorit till Nobels fredspris 2021

Enligt spelbolagens samlade odds ligger Greta Thunberg med i toppen för vem eller vilka som har störst möjlighet att få ta emot det ärofyllda priset.

Bland övriga favoriter att tilldelas priset finns världshälsoorganisationen WHO, Committee to Protect Journalists, Sviatlana Tsikhanouskaya och Alexei Navalny.

– Det hade såklart varit jätteroligt om årets fredspris gick till en svensk. Greta Thunberg har varit favorittippad förut och enligt våra odds är det mycket möjligt att hon blir årets vinnare. Samtidigt är det väldigt jämnt på förhand, med flera toppnamn bland favoriterna och ingen riktig lågoddsare som sticker ut, säger Henrik Holm, spelexpert på Unibet, i ett pressmeddelande.

greta thunberg
Foto: Shutterstock

Experten: Därför kan Greta Thunberg vinna

Enligt flera experter talar också mycket för att det blir just 18-åriga Greta Thunberg som tilldelas priset i år.

Reuters konstaterar att det bästa sättet att förutspå en vinnare är att titta mot vilka globala problem som den norska Nobelkommittén vill lyfta.

Och med FN:s politiska klimattoppmöte COP26 i antågande, ett möte som enligt forskare är den sista chansen att vända den dystra klimatutvecklingen, är det inte otänkbart att kommittén skickar ett budskap till världens makthavare genom att tilldela Greta Thunberg priset.

”Kommittén vill ofta skicka ett budskap. Och det här kommer vara ett starkt budskap att skicka till COP26, som kommer att hållas mellan tillkännagivandet av priset och ceremonin”, säger Dan Smith, chef för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, till Reuters.

nobels fredspris
Foto: Shutterstock

Kan bli den näst yngsta någonsin

Om Greta Thunberg tilldelas Nobels fredspris 2021, så skulle hon i så fall vara den näst yngsta pristagaren i historien. Endast Malala Yousafzai har varit yngre.

Det skulle också bli sjätte gången genom tiderna som en svensk tilldelas priset. De tidigare svenska pristagarna är Klas Pontus Arnoldson (1908), Hjalmar Branting (1921), Nathan Söderblom (1930), Dag Hammarskjöld (1961) och Alva Myrdal (1982).

Tycker du att Greta borde vinna Nobels fredspris? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required