Foto: TT

Halva klassen sjuk i corona – efter studentfest mitt under pandemin

En halv gymnasieklass insjuknade med symtom likt nya coronaviruset, rapporterar Nerikes Allehanda.

Det var efter en stor, privat studentfest som ungdomarna insjuknade. Halva klassen ska ha uppvisat symtom, och en person har testats positivt för covid-19, skriver NA, uppger P4 Örebro.

Händelsen ska ha inträffat för några veckor sedan när eleverna samlades i en park i Örebro. De hade då en slags informell mösspåtagning – och sen visade halva klassen symtom på covid-19. Det uppger rektorn på Virginska gymnasiet, Håkan Ågren, för NA.

Skolan uppges ha vidtagit åtgärder och skärpt säkerheten, samtidigt som eleverna i dag ska vara friska.

Studentflak förbjudna hela året

I juni månad väntas tusentals och åter tusentals elever över hela landet ta studenten. Med tanke på den rådande coronapandemin och Folkhälsomyndighetens rekommendationer lär många skolor i stället i år arrangera alternativa studentfiranden.

LÄS MER: Studenter förbjuds åka flak resten av året

Några studentflak blir det i alla fall inte.

Foto: Henrik MontgomeryTT/ Johan Nilsson, TT

På sin hemsida skriver Transportstyrelsen att man på begäran av Folkhälsomyndigheten upphävt möjligheten till att färdas på lastbilsflak eller släpvagn som dras av lastbil, traktor eller motorredskap i samband med skolavslutning. Denna regel gäller även för karnevalståg eller motsvarande.

Beslutet har fått många elever att ilskna till. Många bad om att få studenten uppskjuten. Alla med förhoppningen om att man senare skulle kunna fira som vanligt, men sen kom alltså beskedet från Transportstyrelsen om de inställda studentflaken.

I en Facebook-grupp har tiotusentals namnunderskrifter samlats för att protestera mot beslutet.

Arkivfoto (genre): Personerna på bilden har ingenting med innehållet i artikeln att göra. Foto: Erik G Svensson/Scanpix/TT