Han bad eleverna göra något förbjudet. Nu tror du läraren är galen? Men han ville bara visa något viktigt om privilegier.

Att vissa har bättre förutsättningar än andra är knappast någon hemlighet. Oavsett om det handlar om hur mycket våra föräldrar har på banken eller om vi är män eller kvinnor så ser våra möjligheter att nå framgång olika ut. Men det som gör den här läraren så fantastisk är sättet som han förklarade det på för sina elever.

Högstadieläraren vill visa sina elever hur privilegier och sociala fördelar fungerar med ett konkret exempel. Så han började med att dela ut ett blankt papper till alla elever i rummet. Efter det bad han dem att skrynkla ihop det.

Sedan tog han papperskorgen och placerade den längst fram i klassrummet vid tavlan.

”Leken är enkel. Ni representerar befolkningen i det här landet. Ni har alla en chans att bli framgångsrika och förmögna”, sa han.

”Men för att bli det så måste ni träffa papperskorgen med era hopskrynklade papper. Ni får inte lämna era platser”.

De som satt längst bak i klassrummet reagerade direkt. De tyckte det var orättvist, eftersom de förstod att de längre fram i klassrummet hade mycket större möjligheter att lyckas.

Alla eleverna kastade sina papper. Som väntat så lyckades de flesta av eleverna på den främre raden att träffa papperskorgen medan majoriteten av de längre bak missade.

priv6

”Ju närmare papperskorgen ni var när ni kastade desto bättre var era odds. Det här är precis vad det innebär att vara privilegierad. Tänkte ni på att det bara var de längst bak som klagade?”

”Ert jobb – som elever som får en utbildning –är att vara medvetna om att ni är privilegierade. Använd er utbildning till att uppnå stora saker men tänk också på de som sitter på raderna bakom er”.

Den här historien berättas av Nathan W. Pyle för Buzzfeed. Jag är säker på att det skiljer sig en hel del mellan den amerikanska kulturen och den svenska. Men det här behöver heller inte handla om pengar och ekonomiska förutsättning. Exemplet går precis lika bra att applicera på de olika förutsättningarna mellan män och kvinnor. Eller hur chanserna för att få ett jobb skiljer sig mellan invandrare och personer med svenskklingande namn.