Här är kommunen som bjuder äldre på lyxig restaurangmat 1 vecka – vill sätta guldkant på tillvaron

Borgholms kommun vill förgylla tillvaron för sina äldre genom att bjuda de som har hemtjänst och inte kommer ut på restaurangmat en hel vecka, det meddelar kommunen i ett pressmeddelande. 

De som har hemtjänst och har svårt att komma ut ska få lyxa till det under en hel veckas tid i februari. För att sätta guldkant på de äldres tillvaro har Borgholms kommun valt att bjuda de med hemtjänst på restaurangluncher varje vardag under en hel vecka. 

I kommunen är det cirka 300 personer som har hemtjänst, och dessa kommer att få välja mat från olika restauranger i respektive del av kommunen alla vardagar under veckan. 

Får själva välja mat

Kommunens initiativ bottnar delvis i att man vill lyxa till det för de äldre invånarna, men också för att man vill  stötta lokala restauranger och transportföretag som ska leverera maten, det skriver Dagens medicin

Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

”Hoppas gesten ska uppskattas”

En annan förhoppning kommunen har är att man genom initiativet ska avlasta hemtjänstpersonalen. Under den veckan som äldre bjuds på restaurangmat från lokala krogar så kan hemtjänstpersonal satsa på sociala aktiviteter för de äldre istället för matlagning. 

”Vi hoppas att den här gesten ska uppskattas av restaurangnäringen, våra transportföretag och våra äldre”, säger Ilko Corkovic (S), kommunstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Äldrematen runt om i landet har både fått ris och ros i media det senaste året, då det skiljer sig brett åt från kommun till kommun. 

Leif Mannerströms känga

En av de som gått hårt åt de som ansvarar för äldrematen är stjärnkocken Leif Mannerström. Så sent som i december riktade han en känga åt ett äldreboende i Luleå, som serverade frysskadad julmat åt sina äldre.

– Om jag ska gå på restaurang och jag inte är riktigt nöjd där, då behöver jag aldrig gå tillbaka. Men de som bor på ett äldreboende är alltid tvungna att gå tillbaka om de ska få någon mat. Därför tycker jag att man har dubbelt så stort ansvar när man hanterar mat på äldreboenden att verkligen bry sig och göra det bra, sa han då till Tv4.

Kommunstyrelsen i Borgholm har avsatt 200 000 kronor för att genomföra satsningen som innebär att äldre med hemtjänst får välja restauranglunch varje dag i en vecka. 

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required