Här är nästa kommun där det föreslås förbud mot huvudduk i skolan

I veckan kom beskedet att Staffanstoprs kommun i Skåne röstat för ett förslag som innebär slöjförbud för barn i skolan.

Nu vill Sverigedemokraterna i Skurup följa i deras fotspår, rapporterar Lokaltidningen.

Det var i onsdags som Staffanstorp röstade igenom sin nya integrationsplan. En omskriven sådan, eftersom det innebär att flickor, från förskolan upp till årskurs sex, inte längre kommer få bära huvudduk.

– Riksdagen har beslutat att alla ska ta emot och integrera nyanlända. Detta blir en signal till lagstiftarna för att uppmärksamma kommunernas dilemman, kommenterade Christian Sonesson (M) till SVT.

Nu vill även Sverigedemokraterna i Skurup i Skåne införa ett sådant förbud, rapporterar Lokaltidningen.

I en motion till fullmäktige föreslår partiet att ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg har som syfte att dölja elever och personal inte skall vara tillåtet i Skurups kommuns förskolor och grundskolor”.

Sverigedemokraterna menar att det skickar felaktiga signaler om personal och elever tillåts bära plagg som dessa, skriver tidningen.

FOTO: Shutterstock (OBS. Genrebild)

Experter kritiska mot förslaget

Det är dock långt från säkert att ett sådant förslag kan gå igenom.

– Vi på Skolverket har tittat på den här frågan 2012, och vi kom fram till att det inte är tillåtet eller förenligt med religionsfriheten och diskrimineringslagen att införa generella förbud mot slöja i skolan, sade Andreas Lindholm som är jurist på Skolverket, till P4 Malmöhus.

Även andra experter har kritiserat Staffanstorps plan.

– Jag har väldigt svårt att tro att de få gehör för ett förbud. Skolverket har tidigare kommit fram till att det skulle strida mot religionsfriheten, säger Vilhelm Persson, docent i juridik vid Lunds Universitet, till SVT Nyheter Skåne.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet.