Här demonstrerar hundratals pensionärer – kräver bättre mat i äldreomsorgen: ”Kommer aldrig ge upp”

I september 2022 började Kungsbacka kommun leverera kylda matlådor till omsorgstagarna.

Men de djupfrysta matlådorna har inte tagits emot väl och under tisdagen tågade över hundra personer mot stadshuset i Kungsbacka för att kräva den varma maten tillbaka.

”Kylda maten ut, varma maten in”, skanderade demonstranterna utanför stadshuset.

Tidigare har omsorgstagare i Kunsgbacka kommun fått varm lagad mat hem till köket varje dag. Men sedan september 2022 har man bytt strategi.

Nu får omsorgstagarna hem kylda rätter, en gång i veckan.

Införandet av de kylda färdigrätterna till kommunens omsorgstagare har fått kritik från flera håll.

En av de som driver frågan om att få tillbaka den varma maten är Agnetha Ernegård från Kungsbacka Framtidsparti.

– Det handlar inte bara om maten, det är också avsaknaden av sociala kontakter. Förut hade omsorgstagaren någon som kom hem till dem och gav det sociala och lämnade över varm mat, grönsaker och efterrätt. Det existerar inte idag, säger Agnetha till Newsner.

Nu levereras kyld mat i matlådor en gång i veckan, och enligt Agnetha är det många som tycker att maten är osmaklig.

– När det här började så var det jättemånga drabbade och deras anhöriga som kontaktade mig och berättade om sitt missnöje. Jag ser ju också hur det är för mina äldre grannar. En av dem är 96 år, hon tycker inte att maten är god så hon beställer inte för hela veckan, i stället hjälper hennes dotter till och köper annan mat, säger Agnetha.

Hon tillägger:

– En annan närstående är dement och lever på Dafgårds djupfrysta mat. Även hon har gått ner i vikt på bara några månader. Det är tragiskt, man blir gråtfärdig bara man pratar om det.

LÄS MER: Här demonstrerar hundratals pensionärer utanför riksdagen – kräver högre pensioner

Hundratals demonstrerade mot maten i hemtjänsten

Under tisdagen samlades runt 150 personer utanför stadshuset i Kungsbacka i en demonstration för att kräva tillbaka den varma maten.

Agnetha var chockad över uppslutningen.

– När jag ansökte om polistillstånd frågade de hur många jag trodde skulle komma och då sa jag kanske 20-50 personer. Så jag blev väldigt överraskad, säger hon till Newsner.

Under demonstration hade Agnetha med sig tre av de matlådor som kommunens omsorgstagare har att välja på.

– Folk blev ju förfärade när de fick se den, säger Agnetha till Newsner.

LÄS MER: Här tågar Jeanette och hundratals demonstranter mot riksdagen: ”Vill få bort skatten på pensionen”

”Inte värdig oss pensionärer”

Ingmar Åsberg är en av de personer som får leveranser av den kylda maten. Under tisdagens demonstration var han på plats för att visa sitt missnöje.

– Maten är inte värdig oss pensionärer. Sätter man potatismoset i ugn blir den som en soppa. Jag är inte nöjd med maten och vill ha tillbaka den varma maten, sade han till Norra Halland.

En annan som var på på plats tyckte att maten var förskräcklig.

– Jag tycker att det är bedrövligt att våra pensionärer får den här kylda maten. Du ser ju hur den ser ut, den ser bedrövlig ut, säger hon och pekar på några av de kylda färdigrätter som arrangörerna hade placerat utanför stadshuset, sade hon till tidningen.

Pensionärer demonsterar mot kyld mat
Foto: Privat

På plats på demonstrationen fanns också Politiker i Vård- och omsorgsnämnden.

På plats var Hravn Forsne (M), ordförande i nämnden, Monica Neptun (L), 1:e vice ordförande i nämnden, Ermin Škoric (S), 2:e vice ordförande i nämnden, Ulrika Högstrand (KD), ledamot i nämnden, och Bengt Alderin (C), ledamot i nämnden.

Politikerna fick bland annat frågan om de själva smakat på maten, vilket de hade gjort.

– Jag har ätit den vid två tillfällena och vid de två tillfällena har det varit god mat. Jag kan svara för de andra och de har också smakat på den och tyckt att maten har varit okej, svarade Monica Neptun enligt Norra Halland.

Men Agnetha menar att politiker som infört den kylda maten inte kan säga annat.

– Klart att de säger så, hade varit konstigt om de hade ställt sig och sagt att den inte var god när de valt att ge den till våra äldre, säger Agnetha till Newsner.

LÄS MER: Förslaget: Låt pensionärer få äta mat med skolbarnen – för att slippa ensamheten

”Jag ger aldrig upp”

Enligt Agnetha har politikerna sagt att de aldrig kommer ta tillbaka den värmda maten, men hon tänker inte sluta kämpa för att de äldre ska få varm lagad mat varje dag.

– Jag kommer aldrig ge upp. Jag kommer kämpa för de svaga, de har byggt upp våra samhälle och jag vill att de ska ha det bra och få varm vällagad mat.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Exit mobile version