Hästen Kaj skrämdes ihjäl av fyrverkerier – ägaren Lillebil tvingades ta ett sista farväl: ”Oerhört tragiskt”

Lillebil Andersén hittade sin älskade häst Kaj iskall och skräckslagen i hagen efter att ha blivit skrämd av fyrverkerier. Bara några timmar senare fick han somna in.

Nu hoppas hon att Kajs tragiska öde kan få fler att tänka om innan de avfyrar fyrverkerier på nyårsafton.

Så fort vi närmar oss slutet på december och nyårsafton blossar debatten om fyrverkeriernas vara eller icke vara upp som ett brev på posten.

De senaste åren har flera kommuner  kämpat för att införa förbud och försökt driva frågan till riksnivå. Stora butikskedjor har slutat sälja fyrverkerier helt på grund av olycksrisken, miljön och för djurens skull.

Nu vill även Sveriges Veterinärförbund att det ska bli förbjudet för privatpersoner att köpa och använda fyrverkerier och smällare.

– Jag tycker personligen att det är ett otyg och skulle önska att det bara skulle sluta, eller kanske vara kontrollerat mellan tolv och ett på nyårsafton, säger Eleonor Fredler, förbundsordförande Sveriges Veterinärförbund till TV4.

Hästen Kaj skrämdes av fyrverkerier

En som vet hur illa djur kan drabbas av fyrverkerierna är Lillebil Andersén.

För en och en halv vecka sedan drabbades hon och hennes familj av det värsta tänkbara efter att någon i närheten avfyrat fyrverkerier i skyn.

När Lillebil och hennes man skulle ut och ge hästarna mat inför kvällen hittade de hästen Kaj liggandes i kylan, iskall och i chocktillstånd.

– Vi såg att stängsel var rivet och stolpar neddragna så vi förstod att han fått panik av fyrverkerierna som skjutits tidigare under kvällen och till slut ramlat omkull, berättar Lillebil för Newsner.

Kaj hade inga synliga skador på kroppen men Lillebil kände direkt att någonting inte var som vanligt.

– Vi fick upp honom och jag började leda honom men kände ganska direkt att någonting var annorlunda, han var avstängd på något vis.

Hästen Kaj och ägaren Lillebil
Foto: Shutterstock/Privat

Kaj fick somna in

Veterinär kom till platsen och Kaj fick smärtstillande, men Kaj blev inte bättre.

Några timmar senare kom veterinären tillbaka igen. Denna gång för att ge honom vatten med sond och testa nya smärtstillande. Men inte heller då blev Kajs tillstånd bättre.

Han orkade inte mer.

– Han reste sig aldrig mer och jag förstod att det inte skulle gå, utan att vi skulle vara tvungna att ta bort honom.

Lillebil, hennes syster och en bästa kompis satt hos Kaj den natten och på morgonen kom veterinären för att låta honom somna in.

– Det var så oerhört tragiskt men det fanns ingenting vi kunde göra. Han fick aldrig upp kroppstemperaturen igen, förklarar Lillebil till Newsner.

Lillebil har haft djur länge och vet hur fyrverkerier kan påverka dem, därför har hon tränat alla sina hästar inför de höga ljuden, men Kaj vande sig aldrig vid smällarna.

– Han var jätterädd så tidigare år har han fått lugnande inför tolvslaget på nyårsafton. Men nu var det inte nyårsafton och man kan inte ge sina djur lugnande i flera veckor, säger hon till Newsner och tillägger:

– Dessutom bor vi på en gård ute i skogen där det inte finns så många hus. Man räknar inte med att det ska smälla, men det är klart att det hörs på väldigt långt håll.

Vill se totalförbud mot fyrverkerier

Lillebil har försökt att bearbeta det som hänt, bland annat genom att berätta Kajs historia i sociala medier.

Hon är inte arg på de som sköt fyrverkerierna den där kvällen, men hon är ledsen över vilka konsekvenser det faktiskt fick.

Nu hoppas hon att fyrverkerier totalförbjuds.

– Jag har tänkt så mycket på det här, det har inte väckt någon ilska hos mig men jättemycket sorg. Jag förstår inte hur det här bara får fortgå år efter år. Lagstiftningen vi har nu fungerar inte. Jag kan inte se tjusningen med det här när konsekvenserna är så stora så om det inte införs ett totalförbud skulle jag vilja se att man bara sålde fyrverkerier från 20.00 på nyårsafton, säger Lillebil till Newsner.

Nu väntar nyårsafton precis bakom hörnet och Lillebil och hennes familj gör sig redo att göra det så tryggt för hästarna som möjligt.

– Det känns jättejobbigt. Nyårsafton har aldrig varit roligt för oss för vi har alltid haft djur. Vi tränar dem men det är klart att när det väl är skarpt läge så blir det mer intensivt. Vi ska vara ute hos dem, se till att de har mat och hålla oss så lugna som möjligt. Vi hoppas på det bästa.

Hästen Kajs historia väcker starka reaktioner

Lillebils inlägg om Kajs öde har väckt starka känslor och gensvaret har varit enormt.

– Det är så fantastiskt. Jag skrev texten för att nå ut till nära och kära då jag inte orkade ringa runt och berätta allt. Det var såklart även ett sätt för mig att hantera det som hänt. Men jag såg ganska snabbt att det började delas och har mötts av så många fantastiska människor. Människor som blivit berörda, beklagat och som ställt frågor Man märker att okunskapen är stor. Alla vet inte att djur faktiskt kan dö av smällare, säger hon till Newsner och tillägger:

– Jag tror att dessa inlägg är jätteviktiga och jag känner att Kaj var en sådan fantastisk häst, han syntes och hördes och tog verkligen plats. Han lever vidare och det känner jag sådan tacksamhet för och jag hoppas att hans historia når människor som behöver höra det och kanske fundera inför sina val på nyårsafton.

Älskade Kaj😭I lördagskväll hände något som traumatiserade Kaj💔Någon smällde av några raketer, Kaj fick panik och drog…

Posted by Lillebil Andersén on Tuesday, December 19, 2023