Hotellkedjan Scandic slopar nötkött på lunchen – beslutet får folk att koka av ilska: ”Idiotiskt”

Hotellkedjan Scandic slopar nötkött från samtliga lunch- och konferensbufféer samt hotellens minishop, det meddelar hotellkedjan i ett pressmeddelande.

Beslutet får gäster att koka av ilska.

Efterfrågan på växtbaserad mat ökar hela tiden och hotellkedjan Scandic väljer nu att skippa nötkött från alla lunch- och konferensbufféer och i hotellens minishop. Nötkött kommer däremot finnas kvar på kvällsmenyn.

LÄS MER: Kommunens krav: slopa allt kött på julbordet

Beslutet om att ta bort nötköttet gäller alla 86 Scandichotell i Sverige och började gälla redan i januari 2022.

Scandic slopar köttbullar
Foto: Jessica Gow, TT/ Shutterstock

Minskningen av nötkött gör att hotellkedjan minskar sitt inköp av nötkött med 177 ton per år, vilket motsvarar 5486 ton CO2e-utsläpp.

– Att vi slopar nötkött i stora delar av vårt materbjudande visar att vi menar allvar med att skapa ett mer hållbart materbjudande för alla våra gäster, säger Thomas Fankl, Ansvarig för mat och dryck på Scandic Hotels Sverige i pressmeddelandet.

LÄS MER: Förskolan slopar kött – serverar bara vegetarisk kost ”Insats för klimatet”

I pressmeddelandet skriver kedjan att beslutet ligger i linje med vad hotellkedjans gäster efterfrågar.

Enligt Oscar Brehmer, kommunikatör på Scandic, har hotellkedjan som riktmärke att alltid handla svenska livsmedel, exempelvis köper de enbart svensk kyckling, svenskt viltkött och inhemska grönsaker efter säsong.

– Det har alltid varit en självklarhet för oss att verka för svensk livsmedelsproduktion. På alla våra hotell kommer vi fortsatt att servera nötkött under våra middagar. Idag står det svenska nötköttet för 35 procent hos oss. Den andelen har vi nu som ambition att höja till 100 procent. Vårt mål är alltså att gå bort från importerat nötkött helt och hållet och bara köpa svenskt nötkött från svenska gårdar, säger Oscar Brehmer, kommunikatör på Scandic till Newsner.

Får skarp kritik

Men beslutet har inte bara tagits emot med öppna armar. På hotellkedjans Facebooksida väller kritiken in.

”Dumheter med att ta bort nötkött från menyn? Ni kommer att tappa stamkunder”, skriver en person.

”Det bästa Ni kan göra för miljön är att gynna den lokala produktionen. Att stötta lokalproducerade produkter till 100%. Det innefattar också att köpa nöt- och fläskkött från lokala producenter. Nu kommer ni tappa kunder, jag vet en kund ni tappar direkt!”, skriver en annan.

”Jag kommer aldrig att boka någon övernattning på Scandic så länge beslutet att inte servera nötkött på luncherna ligger fast. Det finns andra, mindre politiserande hotellkedjor att boka på…”,skriver en tredje.

”Tack Scandic för att ni har gjort mitt val enkelt, HÄR MED GÅR JAG UR SCANDIC KLUBBEN OCH KOMMER ALDRIG SÄTTA MIN FOT DÄR IGEN. IDIOTISKT 🤬Lycka till med att fylla era hotell i fortsättningen”, skriver en fjärde.

Bojkottar Scandic

Men det är inte bara på Facebook som människor tar ställning. Enligt Dalarnas Tidningar, som också rapporterat om Scandics beslut, har två partier i Dalarnas län nu tagit till bojkott mot hotellkedjan. Bland annat har Moderaterna i Dalarna avbokat sin inplanerade valvaka på Scandic i Falun.

– Det är ansvarslöst och framstår som någonting som någon marknadsföringsavdelning på Södermalm har tänkt ut, säger förbundsordföranden Carl-Oskar Bohlin till tidningen.

Vad tycker du om Scandics beslut? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);