Hundratals ungdomar festar ihop mitt i pandemin – nu kan skolorna stängas: ”Kommer inte tveka”

Hundratals ungdomar festar tillsammans.
Nu öppnar ministern för att stänga skolor – om smittspridningen skulle öka.
– Det kommer vi inte tveka på att göra om det skulle behövas, säger utbildningsminister Anna Ekström till TV4.

Senast i helgen inkom larm till polisen om att hundratals gymnasieungdomar samlats i en park för festligheter i Stockholm. Problemet? Att vi lever mitt i en coronapandemi med riktlinjer om stora folksamlingar.

Samtidigt har just Stockholm sett en ökad smittspridning i samhället den senaste tiden, om än hittills på lägre nivåer än i våras.

– Pandemin är långt i från över. Den pågår fortfarande. Jag blir ganska förtvivlad över de som nu beter sig som om den vore över. Även om ni inte riskerar att drabbas bidrar ni till ökad risk för smittspridning som kan drabba andra som är mycket känsligare, sade Stockholms stad sjukvårds- och hälsodirektör Björn Eriksson enligt Aftonbladet.

Han föreslog bland annat att det kan bli tal om familjekarantän i huvudstaden. Ett besked som mötts av kritik från bland andra bakteriolog Agnes Wold.

Angående helgens parkfestligheter bland gymnasieungdomar i Stockholm berättar polisen att information ofta sprids på sociala medier.

”Många ungdomar samlas i Stockholms parker och dricker alkohol. Föräldrar uppmanas ha god koll på var deras barn är. Information om festerna/samlingarna sker ofta genom sociala medier med kort varsel och resultatet blir många unga på samma plats och det är inte ovanligt att det dricks alkohol”, skriver polisen på sin hemsida.

LÄS MER: Här spreds smitta – efter skolfester: ”Olämpligt”

Utbildningsminister Anna Ekström (S) gav följande kommentar till TV4:s nyheter när hon fick höra om parkfestandet bland gymnasieungdomar.

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Björn Nordqvist/Flickr

Hon öppnar för att stänga skolor där det krävs.

– Den dag som det behövs kommer vi kunna stänga skolor, lokalt, regionalt eller i hela landet. Det kommer vi inte tveka på att göra om det skulle behövas, säger hon till TV4.

Men samtidigt förklarar Ekström att regeringen föredrar det motsatta – nämligen att fortsatt hålla skolorna öppna.

– Det vi har lärt oss under den här våren, det är att det är bra om skolan kan hålla öppen. Då måste vi verkligen leva upp till de här kraven, säger hon till TV4.

LÄS MER: Nya internationella hyllningen till Sveriges strategi: ”Kan ha nått flockimmunitet”

Även Folkhälsomyndigheten (FHM) förespråkar på sin hemsida för att hålla gymnasieskolan öppen.

”Gymnasieskolan och gymnasiesärskolan är viktigt för barn och ungas hälsa. Det är därför angeläget att beakta ungas behov av, samt rätt till, utbildning sammanvägt med ett smittskyddsperspektiv. Den aktuella kunskapen visar att ungdomar oftast får milda symtomsamt att olika skolverksamheter inte har visat sig vara drivande i smittspridningen. Den personal som arbetar inom skolan har inte heller diagnostiserats för covid-19 i högre utsträckning än andra yrkesgrupper. Närvaro i skolan är viktigt för ungas hälsa och den samlade bedömningen är därför att gymnasieskolan ska vara öppen under pandemin”, skriver FHM.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);