Foto: Shutterstock

Ikeas besked – tar bort plastförpackningar: ”Vill minska vår påverkan på nedskräpningen”

Plastförpackningarna ska bort.
Här är Ikeas nya dramatiska besked till kunderna, uppger TT.

Den svenska möbeljätten Ikea har nyligen tagit beslut om att alla plastförpackningar ska fasas ut, skriver nyhetsbyrån TT, uppger Di. Utfasningen av plast tycks dock inte gälla själva produkterna.

– 90 procent av vårt förpackningsmaterial är redan i papper, men nu vill vi få bort de sista procenten plast också, säger Maja Kjellberg som är ledare för förpackningsutveckling på Ikea, till TT.

Foto: Shutterstock

Enligt företagets egna beräkningar används 55 000 ton plastförpackningar i Ikea i dag. Den siffran ska ner till nära noll till år 2028.

– Vi vill minska vårt fossilberoende och vår påverkan på nedskräpningen. Om man inte gör sig av med plast på rätt sätt kan den skada djur, natur och hav, säger Kjellberg.

År 2019 hittades en död val strandad vid Skottlands kust. Det visade sig att den hade 100 kilo plast i magen.

För några år sedan kom forskare från Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation i Australien och Imperial College i London fram till en skrämmande förutsägelse. Enligt deras beräkningar skulle 99 procent av världens fåglar ha plast i magen år 2050.

LÄS MER: 170 ton skräp rensades från svenska stränder – många unga hjälpte till

I Europaparlamentet klubbades 2019 en lag igenom som förbjuder engångsartiklar av plast, vilket bland annat innefattade sugrör, engångstallrikar och engångsbestick av plast. Även Norge har förbjudit engångsartiklar i plast. I Sverige har bland annat en uppmärksammad skatt på plastpåsar införts de senaste åren.

Nedskräpning av plast på stranden i Bali, Indonesien, 2017. Foto: Shutterstock

Vad tycker du om Ikeas beslut? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required