Jeanettes nya satsning för fattiga pensionärer – stora planerna för 2021: ”De ska kunna njuta”

2020 var ett tufft år på många plan. Förutom det fruktansvärda – att människor insjuknade och gick bort, så tvingades ännu fler till månader av ensamhet och ekonomisk kamp för att överleva. 

En grupp som vet allt om det är Sveriges fattigpensionärer, som enligt eldsjälen Jeanette Höglund haft det tuffaste året på länge. Därför har hon valt att gå in i det nya året med stora planer och ambitioner för landets fattigpensionärer

– Om allt går som det ska så öppnar vi i Göteborg. Målet är att vi ska finnas i alla storstäder, säger Jeanette, som öppnat Sveriges första fritidsgård för pensionärer. 

Foto: Privat

”Kan inte njuta av att gå i pension”

Det flesta känner igen Jeanette Höglund vid det här laget. Hon är eldsjälen som gett Sveriges många fattigpensionärer en röst. Att så många som arbetat ett yrkesliv inte har råd att äta sig mätta eller ha tak över huvudet är det som får Jeanette att brinna av, och orättvisor driver henne och organisationen Vid Din Sida framåt. 

– Jag har valt att fokusera på äldre för att de behöver någon som för deras talan. De har jobbat och betalat skatt men kan inte njuta av att gå i pension. Istället får de samla burkar för att ha råd att överleva. Det är genant för dem, berättar Jeanette för Newsner, efter att regelbundet ha träffat äldre personer i ekonomisk kris. 

– De ska kunna njuta av att vara pensionärer, de har jobbat hårt, tillägger hon.

Fritidsgård för pensionärer – en trygg plats

I höstas öppnade Jeanette och organisationen Vid Din Sida Sveriges första “fritidsgård” för ensamma och fattiga pensionärer.

“Gården”, som hon kallar den, är en plats där man kan få tak över huvudet, få mat, se på tv, umgås, eller bara sitta på en trygg plats för en stund. 

Foto: Newsner

I mångt och mycket gör man samma saker på “gården” som på en vanlig fritidsgård. Det är en trygg plats för många som lever i utsatthet, och Jeanette och andra volontärer finns alltid där om någon vill prata. 

Ska öppna i fler städer

Öppningen av gården omfamnas av Stockholms äldre, men på grund av pandemin hade Jeanette och hennes kollegor inte kunnat ta emot så många de önskar. 2021 ska dock bli annorlunda, hoppas hon. 

– Det blir ju tryggare nu i och med vaccinet, så det känns bra. Vi har ju länge planerat för att öppna i Göteborg, men på grund av corona har det ju dragit ut på tiden. Men nu är vi på gång, och målet är att vi ska öppna en gård i alla storstäder, säger Jeanette till Newsner. 

Jeanette menar att hon aldrig kommer sluta kämpa för en bättre tillvaro för svenska pensionärer. 

Även om hennes enorma driv gjort att organisationen fått en växande skara följare och månadsgivare så är det fortfarande en grupp hon önskar nå – landets politiker.  

– Ett mål är ändå nått, och det är att många fått upp ögonen för den här gruppen av människor, säger hon till Newsner.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required