Klart: Joe Biden blir USA:s president – Donald Trump erkänner sig besegrad

Nu är det klart. USA:s kongress har formellt godkänt Joe Biden som landets nästa president, rapporterar CNN.

Efter våldsamma kaoset i Washington DC under gårdagen lovar nu Donald Trump ett lugnt och fredligt överlämnande av presidentskapet.

Gårdagens våldsamma kaos i Washington DC avbröt ledamöterna i representanthuset och senaten som hade sammanträtt i tv olika möten för att ge sitt sista godkända resultat i presidentavtalet.

LÄS MER: Donald Trump kan avsättas i förtid – ministrar uppges oroliga för presidentens mentala hälsa

Men runt klockan 09.30, svensk tid, när samtliga elektorsröster räknats och godkänts hade Biden 306 röster mot Trumps 232. Vilket var tillräckligt för att Joe Biden skulle kunna säkra sin plats som landets nästa president, rapporterar CNN.

Trump lovar ordnad övergång

Strax därpå erkände sig Donald Trump besegrad och utlovar nu att överlämnandet av presidentskapet kommer ske lugnt och fredligt.

– Även om jag fullständigt motsätter mig resultatet av det här valet så kommer övergången ske ordnat den 20 januari, säger Trump i ett uttalande enligt CNN.

– Jag har alltid sagt att vi kommer att fortsätta vår kamp för att säkerställa att endast de lagliga rösterna räknas. Medan detta nu innebär slutet på den bästa första perioden i presidentskapets historia någonsin, så är det bara början på vår kamp för att göra ”America great again”, säger Trump och fortsätter att upprepa falska påståenden om valet som fick hundratals att storma kongresshuset i Washington.

Om 13 dagar, den 20 januari, kommer Joe Biden sväras in i det Vita huset.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required