Foto: TT

Klart: Katrineholms kommun förbjuder tiggeri

.

Katrineholms kommun följer Vellinge kommun i Skåne – och förbjuder tiggeri. 

– Jag kan aldrig acceptera tiggeri i Katrineholm eller i Sverige, sade kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) i sitt anförande, uppger SVT Nyheter Sörmland.

SKANÖR 20170829 Iasmina är 19 år och sitter utanför ICA i Skanör och tigger. I dag beslutar kommunstyrelsen i Vellinge om tiggeriförbud. Foto: Björn Lindgren / TT

Katrineholm är nu den andra kommunen i Sverige som har tagit beslut i kommunfullmäktige om att förbjuda tiggeri. Flera andra kommuner håller på och bereder frågan i olika instanser.

37 ledamöter röstade ja till förslaget, medan 14 sade nej i omröstningen på måndagen.

– Det är en sorglig dag, det har blivit kallare i Katrineholm, säger Centerpartiets gruppledare Inger Fredriksson till P4 Sörmland.

Tiggeri kommer nu att förbjudas på utpekade platser i kommunen, efter en ändring i de lokala ordningsföreskrifterna, uppger SVT. Det innebär att det kommer bli förbjudet att tigga på kommunens mark i centrala Katrineholm. Först krävs dock att länsstyrelsen godkänner förslaget. Vellinge fick till sist rätt i frågan om att införa ett tiggeriförbud sedan Högsta förvaltningsdomstolen gett grönt ljus.

När Dagens Samhälle i januari frågade Sveriges olika kommuner om de ville införa tiggeriförbud svarade 25 av 156 ja.

Vad tycker du om detta?