Kommun uppmanar äldre att skaffa bank-ID – nu ryter anhöriga ifrån mot beslutet: ”Inte möjligt”

Eskilstuna kommun uppmanar alla som har hemtjänst att skaffa ett digitalt bank-ID. Detta så att de i framtiden ska kunna göra sina inköp på en läsplatta digitalt, det rapporterar P4 Sörmland.

Nu ryter anhöriga ifrån.

Äldre med hemtjänst i Eskilstuna kommun har via brev blivit uppmanade att skaffa ett digitalt bank-Id. Detta så att de kan göra sina inköp digitalt iu framtiden.

Enligt kommunen ska det här vara en säkrare metod då man slipper använda sig av kontanter eller kort.

Beslutet väcker ilska

Mikael Bergfors dementa 96-åriga mamma är en av de personer som har fått ett brev om detta. Mikael är minst sagt kritisk till erbjudandet.

– Har de tänkt över huvud taget? Jag förstod inte riktigt vad de menade egentligen. Framförallt inte när det kommer till, ja men som min mamma som har konstaterad demens med tre olika demensdiagnoser. 96 år gammal. Hon förstår ju över huvud taget inte sådant här, säger han till P4 Sörmland.

Äldre, bank-id
Foto: TT/ Henrik Montgomery/TT

Mikael menar att om man som brukare har en sådan läsplatta och lyckas skaffa sig ett bank-ID så ska man ändå klara av att komma ihåg koden.

På frågan om Mikael kommer skaffa ett bank-ID till sin mamma svarar han blankt nej.

– Nej, det finns inte en möjlighet.

Malin Sjöberg, avdelningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna, menar att kommunen kommer införa digitala inköp successivt under hösten, men att man tittar på andra lösningar för personer som inte vill använda bank-ID.

Ska bli tryggare

På frågan om hur det här alternativet kommer bli säkrare, då även bank-ID kräver en kod, svarar Malin Sjöberg:

– Det som det kommer bygga på är att personen själv ska kunna knappa in sin kod. Alternativt att en anhörig kan göra det. Men det är inte tänkt att man ska lämna ut sin kod och att hemtjänsten ska knappa in koden, säger Malin till P4 Sörmland.