Foto: Shutterstock/TT (OBS, personen på bilden är inte densamma som i artikeln.)

Kommunen sparar in på varm mat till äldre – Sonja, 71: ”Man blir innerligt trött på mikrorätter”

.

Ystads kommun behöver spara in pengar – och slutar servera varm mat till de äldre.
Det förslaget sågas av pensionären Sonja Appel, 71, i Lund, skriver Aftonbladet.

Nu erbjuds seniorerna i Ystad inte längre någon varm mat av kommunen. I stället blir de hänvisade till färdigrätter från affären.

Anledningen till detta är besparingskrav. Från och med årsskiftet slutar kommunen att distribuera ett dagligt mål med varm mat till de äldre, som istället kommer få färdigrätter från affären att värma i mikrovågsugnar.

En som har haft erfarenhet av mikromat en tid är 71-åriga Sonja Appel som bor i grannkommunen Lund.

Hon sågar förslaget med uppvärmda microrätter. I ett öppet brev som publiceras i tidningen riktar hon också kritik mot de pressade scheman som personalen har.

”I Lunds kommun har varm mat inte körts ut på flera år. Av hygienskäl sägs det men samma hygienkrav tycks inte gälla i andra kommuner. Så blir det portionsrätter för microvärmning. Jag kan försäkra att man blir innerligt trött på dessa efter nåt år!”, skriver Sonja enligt Aftonbladet.

Hon skriver att hon sagt upp sin hemtjänst och trivs bättre nu när hon ”slipper tjafs med byråkrater”, och poängterar att hon inte klagar på hemtjänstpersonalen.

”De gör bara vad cheferna säger åt dem att göra. Allt är minutstyrt och personalens scheman är helt ohållbara”, skriver Sonja.

Sparar även in på städningen

Utöver detta planerar kommunen även att dra ner på städningen i bostäder. Städningen har sedan tidigare genomförts varannan vecka, men i det nya förslaget kommer städningen i stället i fortsättningen ske var tredje vecka.

– Vi har ju alltid kravet att ha en budget i balans, och att vi ska leverera. Det finns olika vägar att nå det. Det handlar om att försöka effektivisera våra arbetsprocesser. Men också inspirera, tänka om och tänka nytt, sade socialchefen Dan Kjellsson till Aftonbladet.

På senare tid har det kommit flera rapporter om besparingar i kommuner på de äldre. Förra veckan kom det först rapporter om att Motala kommun ville dra ner temperaturerna på äldreboenden för att spara pengar. Det förslaget fick massiv kritik – och sedan backade kommunen i sitt förslag gällande värmesänkningen.

Vad tycker du om att kommunen väljer att spara pengar genom att sluta servera varm mat till de äldre? Skriv gärna en kommentar och dela med dig av dina åsikter!