Kritik efter dansbandets konsert för ovaccinerade: ”Skulle definitivt varna folk att gå dit”

Dansbandet Glories bjöd in ovaccinerade mot covid-19 till konsert.
Nu får de kritik av smittskyddsläkaren i Blekinge län.
– Jag skulle definitivt varna folk att gå dit, säger Bengt Wittesjö, till SVT.

Sedan 29 september har myndigheternas restriktioner lättat. Enligt Folkhälsomyndigheten handlar är det mycket tack vare den höga vaccinationstäckningen i landet som många restriktioner nu kunnat tagits bort.

Detta innefattar bland annat bestämmelser om publiktak, de särskilda reglerna för restauranger och rekommendationen om att arbeta hemifrån.

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten också varit tydliga med hur de anser människor som ännu inte är vaccinerade mot covid-19 ska förhålla sig.

”Vuxna som ännu inte vaccinerat sig mot covid‑19 bör enligt de allmänna råd som nu träder i kraft ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Det gäller även för personer som bara har tagit första dosen. Ovaccinerade behöver också hålla avstånd till andra människor genom att undvika trängsel och platser där många människor samlas”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Dansbandskonsert för enbart ovaccinerade

I helgen arrangerade dansbandsduon Glories en konsert. I publiken fanns enbart människor som var ovaccinerade mot covid-19, uppger SVT:s lokala nyheter. Det ska ha kommit ett 20-tal åskådare till konserten.

OBS! Genrefoto. Personerna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto: Shutterstock

– Vi är inga vaccinmotståndare, jag har själv tagit alla vaccin mot barnsjukdomarna och stelkramp och allt sådant. Men vi tycker att folk ska få välja själva utan att stötas bort av samhället, säger Thomas Broström i duon, till SVT.

Smittskyddsläkaren i Blekinge län är starkt kritisk till konserten.

– De riskerar både sin egen hälsa och andras hälsa på detta sättet. Det är lite provokativt, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö till SVT.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required