Kvinna sa att hon var coronasjuk – gick till host- och spottattack utanför mataffär

En kvinna i Stockholm attackerade en man med hostningar och spott – och sa att hon var sjuk i corona.

Nu har kvinnan åtalats misstänkt för ofredande. Detta skriver Aftonbladet.

Coronakrisen har lamslagit världen och det senaste året har ingenting varit sig likt.

Runt om i världen har allmänheten uppmanats att vidta olika åtgärder för att minska smittspridningen. I vissa länder har det blivit totala nedstängningar, i andra med kraftiga begränsningar av vardagen.

Här i Sverige har Folkhälsomyndigheten uppmanat allmänheten att undvika större sociala sammanhang samt att hålla avstånd till andra människor.

Man ska även stanna hemma om man är sjuk, liksom hosta och nysa i armvecket för att inte sprida smittämnen till omgivningen.

Samtidigt har flera medier under pandemin rapporterat om hur människor har hostat, nyst och spottat på andra – och hotat med att de varit coronasjuka.

Foto: TT

Flera ”coronaattacker”

I London uppmärksammades bland annat ett fall där en 47-årig kvinna blev hostad och spottad på av en man som sa att han hade covid-19 – något som senare ledde till att kvinnan avled.

Här i Sverige har vi bland annat kunnat berätta om en man som greps efter att ha hostat och spottat på andra människor i centrala Eskilstuna.

Och så sent som i december röt Polisen i Uppsala län ifrån mot ungdomar som hostade och blåste vuxna i ansiktet.

”Den senaste tiden har vi fått information om att ungdomar i dessa pandemitider både hostar på och blåser vuxna i ansiktet. I vissa fall har detta även filmats av ungdomarna”, skrev polisen då och fortsatte:

”Förutom att det inte är trevligt att bli hostad på, så är detta ett av alla sätt som covid-19 sprids på. Dessutom kan det även vara ett brott så som ofredande eller spridande av smitta. Vilket såklart i dessa tider är mycket allvarligt.”

polis
Foto: TT

Ska ha hostat och spottat

Nu rapporterar Aftonbladet om en liknande attack, då en 38-årig kvinna ska ha hostat och spottat mot en främmande man.

Händelsen ska ha inträffat utanför en mataffär i Stockholm i våras. Enligt Aftonbladet ska kvinnan då ha gått fram till mannen, sagt att hon var coronasjuk och spottat mot mannens matkassar.

Enligt mannen ska kvinnan även ha uttryckt sig rasistiskt och börjat följa efter honom. Till sist ska ordningsvakter ha tvingats ingripa.

Nu har kvinnan åtalats misstänkt för ofredande. Hon har också krävts på 10 000 kronor i skadestånd.

Den åtalade kvinnan nekar till brott.

matkassar
Genrebild. Foto: TT

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required