Kyrkogård vandaliserad – gravstenar välta för tredje gången på kort tid: ”Arg och ledsen”

Omkring 100 gravstenar vältes på Norra begravningsplatsen i Solna under helgen. Vandaliseringen är den tredje på drygt en månads tid, och enligt Svante Borg, förvaltningschef vid kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm, är det många anhöriga som blir illa berörda. 

– Det är samma fruktansvärda omfattning som förra gången, ett hundratal gravstenar. Det är en familj per gravsten som blir illa berörda och som blir orolig för vad som har hänt, säger Svante Borg till Expressen. 

De drygt 100 gravstenar som vältes omkull i Solna i helgen är inte de första som utsatts för sabotage på Norra begravningsplatsen. 

I december vältes drygt 300 gravstenar omkull vid två tillfällen inom loppet av en vecka. Vem som låg bakom vandaliseringen är okänt, och ärendet utreds fortfarande. 

Gravplats
Omkring 100 gravstenar vältes i helgen på Norra begravningsplatsen i Solna norr om Stockholm. – Vi kommer att utreda det som brott mot griftefriden, säger polisens presstalesperson Towe Hägg. Det är tredje gången på kort tid som Norra begravningsplatsen utsätts för skadegörelse – vid två tillfällen i december vältes gravstenar på begravningsplatsen. Foto: Janerik Henriksson / TT /

Anhöriga chockade

Enligt Svante blir anhöriga till de som ligger begravda illa berörda av de skändade gravplatserna. En av de som drabbades i december är Susanne, vars pappa begravdes i Solna 2019. När hennes pappas grav vältes i december fick hon det dystra beskedet av Kyrkogårdsförvaltningen. 

– Min mamma tyckte det var jättejobbigt, jag var nog mer förberedd, jag hade sett bilder. Men samtidigt blir man chockad, det är väldigt känslomässigt att se gravstenar som någon har sparkat ner, säger hon till Expressen

I lördags fick förvaltningschef Svante Borg ett samtal om ett nytt sabotage på kyrkogården. När han åkte till platsen under lördagen möttes han av cirka 100 välta gravstenar, vilket SVT rapporterat om. 

Föräldrarnas grav vandaliseras om och om igen. Nu har Karin Dahlström fått nog. "Trodde kyrkogården var fredad", säger hon. 💔💔Vad tycker du om det här?

Posted by Newsner on Wednesday, August 26, 2020

”Blir arg och ledsen”

Precis som i december kommer nu Kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm få gå igenom vilka gravar som drabbats, för att sedan kontakta anhöriga och berätta vad som hänt. 

Enligt Svante Borg är det vanliga människor som drabbats av sabotaget, och det finns inget speciellt mönster i sammanhanget. 

 – Man blir så arg och ledsen och upprörd – och så är det tredje gången det händer, säger en anhörig till Expressen. 

En anmälan om brott mot griftefriden är upprättad och polisens tekniker är på plats och undersöker området. Om det är samma person som ligger bakom vandaliseringen i december är ännu oklart.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);