Läkaren om influensa: ”Det bästa du kan göra…”

Vi befinner oss mitt i den tiden på året då smittor sprider sig som en löpeld. Vinterkräksjuka, influensa, och eländiga förkylningar avlöser varandra, och det känns nästan omöjligt att hitta en miljö där inte någon hostar eller snorar.

Så vad kan man då själv göra för att gardera sig mot att bli smittad? Att tvätta händerna noga är en förutsätting som de flesta känner till, men vad inte lika många vet är att du står emot smittor bättre om du äter rätt saker.

Foto: Shutterstock

Newsners expert Anders Södergård, ST-läkare i allmänmedicin och författare av bland annat ”Strålmannen” tipsar om det bästa man kan göra för att undvika att dra på sig något av vinterns jobbigaste virus.

Anders Södergård, författare och ST-läkare i allmänmedicin.
Foto: Pär-Johan Wedell, PJW Foto Kumla

Vad ska jag äta för att inte bli sjuk?

– Det handlar om att få i sig de vitaminer och mineraler vi behöver men också den energimängd som krävs i form av kolhydrater, protein och fett. Sedan är det viktigt att förstå hur komplex kroppen är och att ju mer vitaminer och antioxidanter inte nödvändigtvis innebär desto bättre. I vissa fall kan det till och med försämra kroppen och vissa sjukdomstillstånd, säger Anders Södergård.

Lax är ett bra källa till fett och protein. Det är rikt på bland annat D-vitamin, Vitamin B12 och Omega-3, vilka alla är ämnen som är bra för kroppens immunförsvar. Foto: Shutterstock

Så mycket frukt och grönt ska du äta per dag

Att det är viktigt att äta sina grönsaker är inte bara något ens mamma sa när man var liten. Faktum är att grönsaker spelar större roll för kroppens immunförsvar än vad den alltid så hyllade frukten gör.

– En bra tumregel att hålla sig till är rekommendationen om minst 500 gram frukt och grönt per dag. Eller snarare grönt och frukt, eftersom att grönsakerna på det stora hela är viktigare. Ett halvkilo är ganska mycket och är dessutom en nedre gräns. Det kan vara värt att vid något tillfälle väga det man fått i sig under en dag, säger Anders Södergård.

Foto: Shutterstock

– Ju mer du varierar desto bättre – olika färger, olika former, olika grönsaks- och fruktfamiljer. Försök lev efter mottot att ”Frukt och grönt ska tuggas”. Juicer, även om de är egenhändigt färskpressade, ger dig mindre fibrer och gör dig heller inte lika mätt. Det är förstås bättre än om man annars låter bli grönsakerna och frukterna helt, men för att göra ännu mer för immunförsvaret så föreslår jag att du skakar juiceflaskan under en löptur.

Förkylning: ”Det bästa du kan göra…”

Men det bästa du kan göra för dig själv om du vill hålla dig frisk är inte att tänka på maten, enligt läkaren Anders Södergård. Det bästa skyddet mot sjukdomar får du av träningen.

– Det bästa du kan göra för ditt immunförsvar är inte vad du äter utan hur du rör dig. När du tränar bildas bland annat fler så kallade naturliga mördarceller (NK-celler) som ingår i vårt immunförsvar, det här är också en av alla mekanismer bakom att träning är viktigt både för att förebygga och behandla cancersjukdomar.

Foto: Shutterstock

ST-läkaren Anders Södergård är just nu aktuell med boken ”Så mycket friskare”, som handlar om träning och kost, och hur det hänger ihop med hälsa och sjukdomar. På hemsidan Andra Sidan Södergård kan du läsa mer om Anders, hans böcker, och hans föreläsningar om sjukdom och hälsa.

Om fler känner till de här enkla knepen så kan man förhindra att smittor sprider sig som en löpeld. Dela gärna för att uppmana andra.