Kallvatten-chockerna slår särskilt hårt mot arter som mantor som kräver lång tid för att reproducera sig. Arkivbild. Foto: Herman Harsoyo

Larmet: Köldchocker till havs – massdöd bland flera stora djur: ”Oroande”

Hajar, rockor och andra fiskar som ligger uppspolade på stränder. ”Köld-chocker” i havet blir allt vanligare och kan orsaka massdöd bland marina djur, enligt en ny studie.

– Det är överraskande att det är så dödligt, säger forskaren Fredrik Jutfelt.

Våren 2021 spolades minst 260 döda mantor, hajar, bläckfiskar och andra havslevande djur upp på stränder i Sydafrika. En sorglig syn, som troligen blir allt vanligare i framtiden, enligt forskare som gått till botten med händelsen.

Genom att analysera data från både satelliter och mätstationer i havet har de kunnat koppla massdöden till kallvatten som hastigt strömmade upp från djupet. På några timmar sjönk temperaturen med runt nio grader – och därmed även kroppstempen hos de växelvarma djuren.

– Om de inte hinner fly undan det kalla vattnet slås muskler och nerver ut och simfunktionen slutar att fungera, säger Fredrik Jutfelt, professor i zoofysiologi vid Göteborgs universitet, som har läst studien.

Tusentals apor kan utrotas – jakt på mineral till elbilar kan få förödande konsekvenser för djuren

”Fantastiska varelser”

Forskarna, vid bland annat James Cook University i Australien, har även analyserat data om temperaturer och vindar från de senaste decennierna. Slutsatsen är att kallvattenchocker blivit både vanligare och mer intensiva.

De kopplar trenden till klimatförändringarnas påverkan på havsströmmar och spår att fenomenet kommer att fortsätta öka.

Det slår särskilt hårt mot arter som behöver lång tid för att reproducera sig, enligt Fredrik Jutfelt. Till exempel mantor, som hittades på stränderna i Sydafrika.

– Mantor gör särskilt ont att se spolas upp. Det handlar om fantastiska, enorma varelser där det kan ta årtionden för populationerna att återhämta sig, säger han.

För att få exempel på hur kallvatten kan påverka det marina livet satte forskarna sändare på hajar, och såg att de konsekvent simmade mot varmare vatten när temperaturen sjönk under 19 grader.

Havets värmeböljor

Generellt är det dock värmerekorden i världens hav som oroar forskare, bland annat varnas det nu för en historisk korallblekning.

Den nya studien pekar på att varmare vatten även kan göra att arter söker sig till nya områden, där de i vissa fall riskerar att dö av kallvatten-chocker.

– Det händer bara i vissa delar av världen, framför allt runt Afrika och Australien. Men att det ökar är både oroande och oväntat, säger Fredrik Jutfelt.

Han framhåller att det är betydligt vanligare att fiskar dör av värmeböljor än av köldchocker.

Studien publiceras i tidskriften Nature climate change.

Läs mer:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev