Larmet: Ökad risk för coronavirus i Sverige

Risken för fall av coronavirus ökar i Sverige.

Den bedömningen gör nu Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt menar man fortsatt att risken för allmän spridning är låg.

– Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemilog.

I veckan har det kommit rapporter om hundratals misstänkta fall av coronavirus från Italien – och i semesterparadiset på Teneriffa hålls turister isolerade i karantän på ett hotell.

Nu kommer svenska myndigheter med ett nytt besked om coronavirus convid-19. Nu gör Folkhälsomyndigheten en ny bedömning – och säger att risken är hög att människor i Sverige upptäcks med viruset, samtidigt som man fortsatt menar att risken för allmän smittspridning är låg.

Globen i Stockholm. Foto: Arild Vågen/Wikimedia commons

”Den nya bedömningen bygger på en analys av virusets spridning i världen, främst genom uppgifter från Världshälsoorganisationen WHO och den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Indikationer talar för att det nu förekommer samhällsspridning i begränsad omfattning i framförallt Sydkorea, Iran och norra Italien. Samtidigt rapporterar WHO att ökningen av nya fall avtagit i Kina”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

– Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands. Samtidigt bedömer vi att risken för allmän spridning i Sverige är låg. Inom hälso- och sjukvården finns det etablerade rutiner för att provta och hantera de fall som upptäcks, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Foto: AP Photo/Dake Kang/TT

Samtidigt har vi i Sverige ”bara” haft ett bekräftat fall av coronavirus hittills – som upptäcktes i slutet av januari. Det fallet innebar ingen vidare smittspridning, efter att sjukvården hanterat det.